W Szwecji na przełomie 2020 i 2021 roku doszło do wybuchu epidemii salmonelli: 32 osoby z piętnastu gmin poważnie zachorowały w wyniku zatrucia bakterią Salmonella Enteritidis. Dziewiętnastu pacjentów miało mniej niż dziesięć lat, a dziewięć osób – więcej niż siedemdziesiąt.
Do zatruć doszło między grudniem 2020 a kwietniem 2021 r. Ekspertom udało się wyśledzić źródło pochodzenia groźnej bakterii – okazuje się, że wykryto ją w waflach czekoladowych z Polski.
W badaniach wzięły udział: Szwedzki Urząd Ochrony Żywności – czyli Livsmedelsverket – i Agencja Zdrowia Publicznego (Folkhälsomyndigheten). W ramach krajowego programu nadzoru mikrobiologicznego udało się zidentyfikować kilka przypadków zakażenia tym samym szczepem bakterii.
Miejscowe służby zdrowia spotkały się z chorymi i szczegółowo wypytały ich, co jedli w feralnym okresie oraz gdzie kupowali dane produkty. Okazało się, że wszyscy spożyli wafle czekoladowe produkowane w Polsce i sprzedawane na terenie Szwecji przez sieć Axfood.
Udało się ustalić, że Salmonella Enteritidis znajdowała się waflach marki Eldorado. Axfood całkowicie wycofał partię wafelków ze sprzedaży. Wirusolodzy odkryli ten sam wariant bakteryjny w organizmach wszystkich chorych.
Ze szwedzkich sklepów trzeba było usunąć wafle czekoladowe Eldorado o masie 415 g, z datą spożycia maksymalnie wskazaną jako 15 września 2021 roku. Numer partii to: 350,3 E400:56.
Axfood wezwał klientów, by zwrócili nieszczęsne wafle do sklepu, w którym produkt był kupiony. Susanna Wadegård, kierownik ds. jakości produktów w sieci Axfood, zapewnia, że wszyscy pracownicy traktują sprawę poważnie i dbają, by więcej się nie powtórzyła.
Uważa się, że w Szwecji spadła w ubiegłym roku liczba osób, które cierpią z powodu chorób przenoszonych przez żywność. Może wynikać to z faktu reżimu sanitarnego, wywołanego przez pandemię COVID-19. Szwedzi przestrzegają rad i zaleceń rządu, rzadziej spotykają się z obcymi ludźmi i zachowują dystans społeczny. Unikają wyjazdów za granicę, dbają też o higienę dłoni.
Spadła też liczba zakażeń Kampylobakteriozą – już czwarty rok z rzędu.
Liczba zakażeń salmonellą spadła z prawie 2000 przypadków w 2019 r. do 826 w 2020 r.
Liczba zakażeń serotypem EHEC (enterokrwotoczny szczep pałeczki okrężnicy) spadła z 755 w 2019 r. do 491 w 2020 r.
O 172 przypadki spadła liczba zakażeń bakterią Yersinia, o 25 – Listeriozą, a o 450 – Kryptosporydiozą.