Szwedzkie gospodarstwa domowe wyrzucają mniej jedzenia niż kiedyś. Nowe statystyki pokazują, że szwedzkie gospodarstwa domowe wyrzucają średnio 17 kilogramów jedzenia na osobę rocznie, co oznacza spadek o dwa kilogramy w porównaniu z przeszłością.
Około jedna trzecia żywności produkowanej na świecie jest wyrzucana. Według Food and Agriculture Administration odpowiada to od 8 do 10 procentom wszystkich emisji gazów cieplarnianych. W samej Szwecji co roku wyrzuca się około miliona ton jedzenia. Jednak statystyki Szwedzkiej Agencji Ochrony Środowiska pokazują, że szwedzkie gospodarstwa domowe coraz lepiej radzą sobie z ograniczaniem marnowania żywności.
Wcześniej każdy mieszkaniec Szwecji rocznie wyrzucał średnio 19 kilogramów jedzenia, które mógłby zostać zjedzone – teraz ta liczba spadła do 17 kilogramów. Dla całej populacji oznacza to około 20 000 ton – czyli więcej niż 130 dorosłych wielorybów błękitnych.
Celem Szwecji jest zmniejszenie marnotrawstwa żywności o połowę do 2030 roku – oznacza to ograniczenie marnotrawstwa żywności do 8,5 kg na osobę rocznie.