Od 1 marca w Szwecji obowiązują nowe przepisy, które zobowiązują restauracje do informowania klientów o kraju pochodzenia serwowanego mięsa. Dotyczy to wołowiny, wieprzowiny, baraniny, koziny i drobiu.
„Goście restauracji mają prawo do otrzymania tych informacji, które mogą być przekazywane ustnie na żądanie lub na piśmie,” wyjaśnia Elin Häggqvist, główny specjalista ds. prawnych w Szwedzkiej Agencji Żywności (Livsmedelsverket). Informacja może być umieszczona bezpośrednio w menu lub w formie ogłoszenia informującego o możliwości zapytania personelu o pochodzenie mięsa.
Wyłączenia i ograniczenia:
Przepisy mają jednak pewne ograniczenia:
- Informacje o pochodzeniu mięsa muszą być dostępne tylko w miejscu serwowania, a nie w aplikacjach do zamawiania jedzenia ani na stronach internetowych restauracji.
- Restauracje nie są zobowiązane do podawania kraju pochodzenia mięsa w kiełbasach oraz mięsa poddanego obróbce cieplnej (np. wstępnie usmażonych hamburgerów) zakupionego od dostawców.
Nowe przepisy, przyjęte jesienią ubiegłego roku, mają na celu umożliwienie konsumentom dokonywania świadomych wyborów w oparciu o wiedzę o pochodzeniu mięsa – informuje Livsmedelsverket w komunikacie prasowym.