Kopenhaskie przedszkola przejdą rewolucję. Ograniczone zostaną posiłki mięsne, wydawane dzieciom, a coraz więcej będzie serwowanych warzyw. Wszystko to w trosce o środowisko.
Tygodnik „The Copenhagen Post” przekazał, że za zmianami stoi Rada Miasta. Głosowano za zmniejszeniem dań mięsnych w placówkach sektora publicznego – m.in. w szkołach, przedszkolach i szpitalach.
Jak dotąd placówki publiczne w Kopenhadze wydawały ok. 70 tys. posiłków dziennie. Rada Miasta chce, by obiady, lunche i drugie śniadania opierały się na składnikach roślinnych i zbilansowanej diecie.
Stolica Danii ogranicza spożycie mięsa z pobudek środowiskowych. Do 2025 roku Kopenhaga chce zmniejszyć swój ślad węglowy o minimum 25 proc.
„Chcemy zrównoważyć nasz ślad klimatyczny, a ślad węglowy zredukować o co najmniej jedną czwartą. Wiemy, że to ambitny cel”, przyznaje Tarjei Haaland z organizacji ekologicznej Greenpeace. „Zmniejszona produkcja – a co za tym idzie ograniczone spożycie – mięsa częściowo pomoże nam w zmniejszeniu emisji gazów cieplarnianych. Do 2030 roku chcemy ją zmniejszyć o 30 proc.”
Hodowla zwierząt wpływa na środowisko w znaczący sposób. Przyczynia się też do wylesiania. W niedawnych badaniach udowodniono, że wycinka drzew przez hodowców bydła (potrzebujących jak największej przestrzeni dla swoich zwierząt) mogła poniekąd wywołać pożary lasów deszczowych w Amazonii.
W 2018 roku Organizacja Narodów Zjednoczonych uznała, że spożycie mięsa przez ludzi „wymknęło się spod kontroli” – to dziś istotny problem. „Tak daleko idące wykorzystanie zwierząt w produkcji żywności doprowadzi nas na skraj katastrofy”, oświadczono w raporcie ONZ. „Emisja gazów cieplarnianych wytwarzanych w tym sektorze jest równie duża, jak ilość gazu wytwarzanego przez samochody, ciężarówki, autobusy, statki, samoloty, rakiety – łącznie.”
Kopenhaga poszła w ślad Helsinek, gdzie władze również chcą ograniczyć spożycie mięsa w sektorze publicznym. Powstał nawet program „Think Sustainability”, polecający tylko te z helsińskich restauracji, które mają w swoim menu co najmniej jeden posiłek wegański.
Helsinki chcą stać się neutralne pod względem emisji CO2 w roku 2035.
Dania: posiłki i przekąski wydawane w szkołach są „potencjalnie rakotwórcze”.