Szwedzi jedzą coraz mniej ryb. Niepokojący trend według nowego raportu

Nowy raport: Szwedzi jedzą coraz mniej owoców morza, poniżej zaleceń zdrowotnych. Sprawdź, dlaczego to ważne i które gatunki dominują na stołach.

Czy na Twoim talerzu regularnie goszczą ryby i owoce morza? Najnowsze dane pokazują, że Szwedzi sięgają po nie coraz rzadziej, znacznie poniżej oficjalnych zaleceń żywieniowych.

Spadek konsumpcji poniżej normy

- Reklama -

Jak wynika z raportu instytutu badawczego Rise, przygotowanego na zlecenie Szwedzkiej Rady Rolnictwa, w 2023 roku przeciętny Szwed spożywał tylko 1,6 porcji owoców morza tygodniowo. To spadek w porównaniu do 1,9 porcji w 2019 roku.

Tymczasem Szwedzka Narodowa Agencja Żywności zaleca spożywanie 2-3 porcji ryb, skorupiaków lub innych darów morza tygodniowo. Dlaczego?

Moc składników odżywczych z morza

- Reklama -

Owoce morza – czyli wszystkie jadalne zwierzęta i rośliny wodne, jak ryby, krewetki czy wodorosty – to prawdziwa skarbnica zdrowia. Są kluczowym źródłem witaminy D, cennych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witaminy B12, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Co najczęściej ląduje na szwedzkich stołach?

- Reklama -

Raport ujawnia również, że gustujemy w ograniczonej liczbie gatunków. „W 2023 roku dziesięć gatunków stanowiło aż 77 procent całej konsumpcji” – wskazuje Anna Axelsson, kierownik projektu w Rise i współautorka badania. Niekwestionowanym liderem jest łosoś, a za nim plasują się śledź, krewetki i dorsz.

Skąd pochodzą nasze owoce morza? Wyzwanie dla Szwecji

Alarmujące jest to, że niemal trzy czwarte (75%) owoców morza spożywanych w Szwecji pochodzi z importu. Zdaniem Anny Axelsson, to wyraźny sygnał, że krajowa produkcja musi wzrosnąć.

„Jest to zgodne z nową krajową strategią żywnościową, która podkreśla potrzebę zwiększenia krajowej produkcji żywności, aby poprawić naszą gotowość i samowystarczalność” – dodaje ekspertka. Zwiększenie krajowej podaży mogłoby nie tylko wzmocnić bezpieczeństwo żywnościowe, ale potencjalnie także zachęcić Szwedów do częstszego sięgania po zdrowe dary morza.

Udostępnij