Växjö, znane z promowania zdrowego stylu życia i ekologicznych inicjatyw, napotkało niespodziewane komplikacje podczas organizacji „Dnia Dzikiej Żywności” w lokalnych szkołach i domach spokojnej starości.
[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”3″ ihc_mb_template=”1″]
Jak donosi gazeta Smålandsposten, pracownicy kuchni odkryli larwy w mięsie dziczyzny, które miało zostać użyte do przygotowania gulaszu.
Z powodu tego niefortunnego odkrycia, gmina Växjö była zmuszona wyrzucić aż 900 kilogramów zakupionej dziczyzny. Zamiast planowanego gulaszu, uczestnicy „Dnia Dzikiej Żywności” zostali poczęstowani wegetariańską alternatywą.
Anna Lorentzson, szefowa organizacji posiłków w gminie Växjö, wyraziła swoje rozczarowanie sytuacją w rozmowie z mediami. „Nie jest to pozytywne, gdy chcemy promować dziczyznę i serwować jej więcej”, powiedziała.
Chociaż mięso nie trafiło na stoły mieszkańców Växjö, nie zostało ono całkowicie zmarnowane. Zostanie przekształcone w biogaz, co jest zgodne z ekologicznymi wartościami gminy. Próbki zainfekowanego mięsa zostały wysłane do laboratorium w celu przeprowadzenia analizy i ustalenia przyczyny zanieczyszczenia.
[/ihc-hide-content]
- Użytkownicy aplikacji 112 będą otrzymywać alerty o utonięciach
- Szwecja przedstawia nową strategię dla przemysłu obronnego
- Zasiłek na dziecko w ogniu krytyki. Rząd nie planuje podwyżki
- Sieć sklepów Life ogłasza upadłość w Szwecji i Finlandii
- Szwecja apeluje do UE o sankcje wobec izraelskich ministrów