Jedna z najdynamiczniej rozwijających się sieci kawiarni w Szwecji, Bröd & Salt, znalazła się w centrum uwagi po doniesieniach o poważnych problemach ze szkodnikami. Jak ustaliła gazeta Svenska Dagbladet, w kilku lokalach widziano biegające szczury, muszki owocówki i mrówki, które gromadziły się w pobliżu wypieków i lodówek.
Byli pracownicy: „Widziałam szczura pod ladą kasową”
Dwie byłe pracownice opisały szokujące sceny z kawiarni. Jedna z nich zauważyła szczura biegającego pod lodówkami, inna znalazła kilka gryzoni pod kasą oraz mrówki krążące wokół papieru do pieczenia, na którym leżały bułki gotowe do sprzedaży.
W tych sytuacjach – jak twierdzą pracownicy – nie pozwalano wyrzucać pieczywa, mimo widocznych oznak skażenia.
Inspekcje wykryły obecność odchodów szczurów
Według dochodzenia dziennikarskiego, podczas kontroli przeprowadzonej w styczniu 2025 r. przez administrację środowiskową w Sztokholmie, znaleziono odchody szczurów w jednej z kawiarni Bröd & Salt. Urząd ochrony środowiska otrzymał również kilka skarg klientów dotyczących owadów i nieczystości w lokalach sieci.
Reakcja Bröd & Salt: „Musimy być jeszcze lepsi”
W odpowiedzi na doniesienia, dyrektor generalny sieci Michel Mourad wydał oświadczenie, w którym podkreślił, że:
„Zawsze mieliśmy procedury dotyczące bezpieczeństwa żywności, ale ta kontrola pokazała, że możemy i powinniśmy być jeszcze lepsi.”
Bröd & Salt zapowiedziało, że wszyscy pracownicy produkcji przejdą dodatkowe szkolenia z zakresu higieny. Dodatkowo firma dokonuje obecnie przeglądu podziału obowiązków i kontroli w całym łańcuchu dostaw.
Ekspert: „Szczury mogą przenosić groźne choroby”
– Szczury mogą być nie tylko obrzydliwe, ale też realnie niebezpieczne – ostrzega Magnus Rosenholm, specjalista ds. szkodników w Anticimex.
Gryzonie mogą roznosić salmonellę, tasiemce, gronkowce i inne pasożyty, a obecność ich odchodów i moczu w pobliżu żywności stanowi poważne zagrożenie sanitarne.
