Kurczak wydrukowany w trójwymiarze.

W szwedzkim domu opieki dla osób starszych serwowane będą nietypowe posiłki.

Druk 3D wykorzystywany jest już między innymi w medycynie i farmakologii. Teraz przyszła pora na gastronomię. Kilka ze szwedzkich gmin planuje wykorzystać drukowanie trójwymiarowe w domach opieki dla osób starszych. Osiągnięte tą metodą, skondensowane jedzenie ma do złudzenia przypominać to prawdziwe.

“Nasi domownicy nie mogą jeść posiłków twardych. Niektórzy mają trudności z żuciem i połykaniem takich porcji. Potrawy o rozdrobnionej, zmiksowanej konsystencji wyglądają natomiast mało apetycznie”, narzeka Richard Asplund – kucharz pracujący w gminie Halmstad, na południowym zachodzie Szwecji.

“Wydrukowane posiłki mają wyglądać dużo bardziej estetycznie. Mają upodabniać się do oryginalnego dnia i same zachęcać do spożycia.”

Pomysłodawcy projektu chcą, by drukowane jedzenie niczym nie różniło się od tego naturalnego. Oczyszczone brokuły i kurczak – dziś serwowane jako perfekcyjnie okrągła galareta lub podejrzana, prostokątna kostka – mają być w przyszłości podawane w sposób tradycyjny, jako mięsne udka i warzywne różyczki.

“Pozory trochę nas zmylą. Takie danie będzie wyglądało jak podudzie z kurczaka, ale konsystencja będzie inna – niektórym może się skojarzyć z panna cottą”, snuje w swych wyobrażeniach Asplund.

Projektem zarządza Evelina Höglund z instytutu badawczego RISE. Jej odkrycie może ułatwić życie wielu osobom w wieku podeszłym. Często są to ludzie cierpiący z powodu dysfagii, nieumiejący prawidłowo połykać jedzenia.

“W takich przypadkach częściej mówi się o niedożywieniu, bo osoby starsze nie otrzymują posiłków dopasowanych do swoich potrzeb”, powiedziała Höglund w rozmowie z “The Telegraph”.

W całej Szwecji ok. 8% osób dorosłych ma problemy z przeżuwaniem lub połykaniem posiłków.

Obecnie projekt objęty jest badaniem wstępnym. Pod koniec roku pierwsze “wydruki” zostaną podane w domach opieki na zachodnim wybrzeżu (Halmstad, Helsingborg).

RISE ściśle współpracuje z wieloma firmami: z dostawcami żywności Findus i Solina, a także ze spółkami Cellink i Addema – reprezentującymi branżę druku 3D. Dodatkową pomoc zaoferowali naukowcy z Uniwersytetu Miasta Lund oraz Uniwersytetu Kristianstad.

Pierwszym wyzwaniem było dostosowanie drukarek zaprojektowanych dla przemysłu technologii medycznej tak, aby mogły drukować higienicznie i w wystarczających ilościach. Asplund – niegdysiejszy szef kuchni w luksusowym hotelu Falkenbergs Strandbad – zachowuje pewien zdrowy dystans w swojej profesjonalnej ocenie:

“Gdy pierwszy raz usłyszałem o kurczaku z drukarki, nie uznałem, że brzmi to pysznie. Ale z pewnością jest to lepsza alternatywa dla osób starszych i schorowanych.”

Strona główna Wiadomości Szwecja Kurczak wydrukowany w trójwymiarze.

Warto przeczytać

Chcesz kupić opuszczony szwedzki dom?

Na terenach wiejskich w Szwecji znajdują się niezamieszkałe domy, które stoją puste z powodu wyludnienia, gdy mieszkańcy przenoszą się do miast. https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js ...

Nowe prawo podatkowe dla pracowników najemnych w Szwecji od 1 stycznia 2021 roku.

Jaki podatek najlepiej wybrać dla pracowników najemnych w Szwecji? Czy polskie firmy jednoosobowe muszą płacić podatek w Szwecji od 1 stycznia 2021 roku? Jaki podatek najlepiej...

Szwedzki rząd mówi, że szczepionka nie spowoduje ustąpienia pandemii

Rząd Szwecji spodziewa się, że pandemia będzie trwać do 2021 roku, nawet jeśli dostępne będą szczepionki, informuje Dagens Nyheter. https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle...