Największy szwedzki producent jaj, CA Cedergren w Småland, wstrzymuje wszystkie dostawy jaj po kolejnym wybuchu salmonelli w zakładzie. Według Krajowego Instytutu Weterynarii, znalezienie źródła może być trudne.
Zakażenie salmonellą zostało odkryte na początku kwietnia w zakładzie pakowania, kiedy jaja zostały zatrzymane, aby nie trafiły do konsumentów. “Nie jest to nic nadzwyczajnego. W większości przypadków, gdy identyfikujemy salmonellę w stadzie zwierząt, nie można ustalić, w jaki sposób doszło do zakażenia.” – powiedziała w wywiadzie dla agencji informacyjnej TT Estelle Ågren, epidemiolog weterynaryjny w Krajowym Instytucie Weterynarii.
Jest to najnowsze z serii ognisk salmonelli w CA Cedergren od grudnia. “Teraz odkażamy pakowalnię, potem pobierzemy nowe próbki i zobaczymy, czy znajdziemy jeszcze jakieś ślady” – powiedziała w wywiadzie dla telewizji SVT Maud Cedergren, która prowadzi fermę.
Według Krajowego Instytutu Weterynarii, poza ogniskami w Cedergren, w Szwecji nie odnotowano wzrostu zachorowań na salmonellę. Obecny wariant, salmonella enteritidis, jest stosunkowo rzadki wśród drobiu. “Jest to również typ, który uważamy za nieco poważniejszy, ponieważ może znajdować się wewnątrz jaj. Tutaj wykryto ją w kilku różnych kurnikach i w zakładzie pakowania, a sekwencjonowanie wykazało, że wszystko jest tego samego typu” – powiedziała Estelle Ågren.
Żadne jaja z Cedergrens nie trafią teraz bezpośrednio do konsumentów. Producent jaj stanowi 17-18 procent szwedzkiego rynku jaj, ma to wpływ na rynek, ale nie większy niż przed Wielkanocą.
- Szwedzi przedłużają lato i masowo wyjeżdżają za granicę późnym latem i jesienią
- Odwrócenie fali przestępczości w Szwecji zajmie co najmniej dekadę, twierdzi minister sprawiedliwości
- Szwedzka Komisja Nadzoru Finansowego ostrzega przed nową decyzją: „30 procent do komornika”
- Kolejny alarm dronowy na lotnisku Arlanda – trzeci dzień z rzędu
- Trzy branże w Szwecji, które tej jesieni wołają o pracowników