Około 340.000 kur zostanie poddanych ubojowi po wykryciu salmonelli w dwóch fermach producenta jaj CA Cedergren w Mönsterås
Jak donosi gazeta Barometern-OT, od dłuższego czasu przedsiębiorstwo to boryka się z problemami związanymi z salmonellą i 10 sierpnia Szwedzka Rada Rolnictwa zdecydowała, że wszystkie kury w dwóch kurnikach powinny zostać wybite.
“Przez cztery miesiące było bardzo spokojnie. Teraz bakteria ponownie pojawiła się wśród zwierząt”, powiedział gazecie Örjan Johansson, weterynarz i urzędnik ds. kontroli zakażeń w Szwedzkiej Radzie Rolnictwa.
Według Maud Cedergren, współwłaścicielki fermy, nowy wybuch salmonelli może być powiązany z wybuchem epidemii, który miał miejsce na przełomie roku. “Przez cały ten czas szukaliśmy przyczyny infekcji w zakładzie i teraz ją znaleźliśmy. Infekcja nie miała miejsca w zakładzie pakowania, jak początkowo sądzono, ale w stajniach” – powiedziała Maud Cedergren.
W wyniku wcześniejszych ognisk, jaja z fermy trafiają do przemysłu przetwórczego, a nie do supermarketów.
- Zdrowie i edukacja priorytetem dla Szwedów: Reakcje na jesienny budżet rządu
- Nowa dopłata do samochodów elektrycznych w Szwecji skierowana do wybranych grup
- Jesienny budżet rządu Szwecji: obniżki podatków i wsparcie dla emerytów
- Największa od pięciu lat operacja przeciwko nadmiernej prędkości w Szwecji
- Możliwy zakaz zagranicznych podróży – oto pełna lista krajów odradzanych przez szwedzkie MSZ