Urząd ds. żywności bada poziom radioaktywności w grzybach i mięsie jelenia

Szwedzka Agencja Żywności rozpoczyna badania radioaktywności grzybów i mięsa jelenia, by ocenić wpływ katastrofy w Czarnobylu. Myśliwi i grzybiarze są proszeni o pomoc w zbieraniu próbek do analizy.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”3″ ihc_mb_template=”1″]

Szwedzka Agencja Żywności podjęła działania mające na celu zbadanie poziomu radioaktywnego cezu-137 w grzybach i mięsie jelenia, które mogły zostać skażone w wyniku katastrofy nuklearnej w Czarnobylu w 1986 roku. Informacje na ten temat przekazał Svensk Jakt, podkreślając zaangażowanie urzędu w ocenę aktualnego stanu skażenia.

- Reklama -

Badania te są niezbędne do oceny, czy i w jakim stopniu obszary w Szwecji nadal zawierają radioaktywny cez-137. Agencja zwraca się z prośbą do myśliwych i grzybiarzy o przesyłanie próbek do analizy. Działanie to ma na celu zrozumienie, jak poziom radioaktywności zmienił się na przestrzeni lat oraz jak różni się w zależności od lokalizacji geograficznej.

Projekt ten ma kluczowe znaczenie dla oceny ryzyka zdrowotnego związanego z konsumpcją produktów pochodzących z terenów, które mogły zostać dotknięte opadem radioaktywnym po katastrofie. Próbkowanie i analiza pomogą w opracowaniu zaleceń dotyczących spożywania grzybów i mięsa z tych obszarów, a także w dalszym monitorowaniu poziomu radioaktywności w środowisku naturalnym.

[/ihc-hide-content]

- Reklama -
Udostępnij
Brak komentarzy

Dodaj komentarz