Dyskryminacja w szwedzkich pubach i restauracjach. Rząd zleca specjalne działania edukacyjne

Rząd Szwecji zlecił Rzecznikowi ds. Dyskryminacji działania edukacyjne przeciw rasizmowi w branży gastronomicznej. Problem dotyczy m.in. pubów w Sztokholmie.

Rząd Szwecji powierzył Rzecznikowi ds. Dyskryminacji (DO) nowe zadanie – przygotowanie ogólnokrajowych działań mających na celu zwiększenie świadomości w zakresie przeciwdziałania dyskryminacji i rasizmowi w branży gastronomicznej. Inicjatywa obejmie zarówno właścicieli lokali, jak i ich klientów.

Problem systemowy

- Reklama -

Z opublikowanego niedawno raportu DO wynika, że dyskryminacja – zwłaszcza ze względu na pochodzenie etniczne – wciąż jest powszechnym zjawiskiem w pubach i restauracjach. Przeprowadzone kontrole wykazały, że osoby o innym kolorze skóry nie zawsze są wpuszczane do lokali na tych samych zasadach co reszta klientów.

„Dyskryminacja i rasizm są niedopuszczalne”

Dyskryminacja i rasizm w pubach są niedopuszczalne. Lokale gastronomiczne muszą brać odpowiedzialność zgodnie z prawem i badać przypadki zgłoszonych incydentów. Goście potrzebują lepszego wsparcia i wiedzy, aby mieć odwagę je zgłaszać – powiedziała minister ds. równości i życia zawodowego, Nina Larsson, w oficjalnym komunikacie.

- Reklama -

Edukacja i dialog

Działania będą skierowane do:

- Reklama -
  • właścicieli i personelu restauracji oraz pubów, którzy muszą przestrzegać ustawy o dyskryminacji,
  • gości lokali, którzy powinni znać swoje prawa i wiedzieć, jak reagować na dyskryminację.

Szczególny nacisk zostanie położony na sytuację młodych ludzi. Rzecznik zapowiedział prowadzenie dialogu z organizacjami społeczeństwa obywatelskiego, w tym młodzieżowymi NGO-sami.

Zadanie ma zostać zrealizowane do 31 marca 2027 roku.

Udostępnij