Kiedy zastanawiamy się nad krajami znanymi z produkcji sera, Norwegia prawdopodobnie nie jest krajem, który w pierwszej kolejności przyjdzie nam na myśl. I jeśli ktoś z poza Skandynawii wie cokolwiek o norweskim serze, to pewnie myśli o brunost, brązowym i słodkim kozim serze.
Norweski producent sera Tingvollost otrzymał taki tytuł za swój niebieski ser Kraftkar.

Lokalny producent sera z Torjulvågen w Nordmøre pokonał wszystkich konkurentów z całego świata i otrzymał tytuł „champion of champions” na 29 zawodach World Cheese Awards w San Sebastian w Hiszpanii.
Co więcej w drodze po koronę pokonał on dwa sery hiszpańskie.
Tingvollost to rodzinna farma, produkująca 20 ton sera rocznie, używająca do jego produkcji wyłącznie własnego mleka.
Ser z Nordmøre został wybrany przez 266 sędziów z 26 krajów świata, którzy łącznie spróbowali i ocenili 3,021 serów z 31 krajów.
Kraftkar już wcześniej zdobywał światowe nagrody, łącznie ze złotymi medalami z World Cheese Awards w 2011 roku oraz International Cheese Awards w 2013.