SkandynawiainfoSkandynawiainfoSkandynawiainfo
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • Szwecja
      • Imigracja w Szwecji
      • Przestępczość
      • Praca w Szwecji
      • Nieruchomości w Szwecji
      • Podatki w Szwecji
      • Emerytura w Szwecji
    • Dania
    • Finlandia
    • Norwegia
    • Polska
    • Świat
    • Wojna na Ukrainie
  • O nas
    • Kontakt
    • Zasady wykorzystywania treści
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
Reading: Dania: posiłki i przekąski wydawane w szkołach są „potencjalnie rakotwórcze”.
Udostępnij
Notification Show More
Font ResizerAa
SkandynawiainfoSkandynawiainfo
Font ResizerAa
  • Strona główna
  • Wiadomości
  • O nas
Szukaj
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • Szwecja
    • Dania
    • Finlandia
    • Norwegia
    • Polska
    • Świat
    • Wojna na Ukrainie
  • O nas
    • Kontakt
    • Zasady wykorzystywania treści
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
Have an existing account? Sign In
Obserwuj nas
  • Advertise
© 2025 Skandynawiainfo.pl Zdjęcia dostarcza Depositphotos
Skandynawiainfo > Blog > Wiadomości > Dania > Dania: posiłki i przekąski wydawane w szkołach są „potencjalnie rakotwórcze”.
DaniaWiadomości

Dania: posiłki i przekąski wydawane w szkołach są „potencjalnie rakotwórcze”.

2019/03/19
6 lat temu
Udostępnij

Duńscy specjaliści odkryli, że w posiłkach i przekąskach szkolnych, które wydawane są dzieciom, znajdują się szkodliwe związki chemiczne.

Organizacja konsumencka Forbrugerrådet przeprowadziła testy, z których wynika, że produkty przeznaczone dla najmłodszych zawierają niepokojąco dużo akrylamidu. Jest to silnie chemiczna substancja, którą znaleźć można między innymi w dymie tytoniowym.

Akrylamid to budulec wielu posiłków skrobiowych. Ujawnia się przy smażeniu lub pieczeniu produktów spożywczych, czasem wtedy, gdy palą się frytki lub tosty. Potężne ilości akrylamidu można znaleźć też w płatkach śniadaniowych (np. owsianych), chipsach (nawet tych „zdrowych”, o owocowym smaku) oraz ciastkach. Światowa Organizacja Zdrowia klasyfikuje ten związek chemiczny jako potencjalnie rakotwórczy.

Przetestowano 29 produktów ze szkolnej stołówki. Sześć z nich zawierało akrylamid w stopniu przekraczającym normy unijne.

- Reklama-

Te przekąski to m.in. ciasteczka Bornholm Rugkiks, chrupiące herbatniki „All in One” (znane też jako Rodfrugt Root Chops) oraz produkty Ella’s Kitchen.

By dowiedzieć się więcej na temat akrylamidu, wystarczy sięgnąć po źródła takich organizacji, jak WHO, FAO, FDA czy nawet polski Instytut Żywności i Żywienia.

– Reklama –



Tagi:DaniaDania informacjaDania informacjeDania PoloniaDania wiadomościMedia SkandynawiaPolonia Daniapolonia w DaniiSkandynawiaSkandynawia informacjeSkandynawia wiadomości
Poprzedni artykuł 47% Szwedów w wieku od 18 do 39 lat przeszło przez „cyfrowy detoks”.
Następny artykuł Szwecja: Rosja nie stanowi dla nas zagrożenia

Może Ciebie zainteresuje

Duńska policja: nastolatki ze Szwecji miały wykonać zlecenie zabójstwa

13 godzin temu

Młodzi pracownicy stawiają ultimatum: elastyczność albo odejście z pracy

6 dni temu

UE rozważa obowiązkowe coroczne przeglądy dla starszych aut – rośnie opór

6 dni temu

Ponad 90 tysięcy starszych osób w Danii bez potrzebnej opieki

1 tydzień temu
©All Rights Reserved.
Witaj z powrotem!

Zaloguj się na swoje konto

Nazwa użytkownika lub adres e-mail
Hasło

Nie pamiętasz hasła?