Dzieci w Danii pomagają w dekorowaniu choinek w tygodniach poprzedzających święta Bożego Narodzenia w Danii, które oficjalnie rozpoczynają się 23 grudnia. Świętowanie rozpoczyna się od posiłku, na który składa się tradycyjny cynamonowy pudding ryżowy zwany grodem.
Święty Mikołaj jest znany jako Julemanden, co oznacza “człowiek Yule”. Mówi się, że przyjeżdża na saniach ciągniętych przez renifery z prezentami dla dzieci. Julemandenowi w jego świątecznych obowiązkach pomagają elfy zwane julenisser, które według tradycji mieszkają w takich miejscach jak strychy i stodoły. Te psotne duńskie elfy płatają ludziom figle w okresie Bożego Narodzenia. W Wigilię wiele duńskich rodzin zostawia dla elfów trochę puddingu ryżowego lub kaszki, aby nie robiły im psikusów. Rano dzieci z radością stwierdzają, że kaszka została zjedzona, gdy one spały.
Potrawy w Wigilię i dzień Bożego Narodzenia są dość wyszukane. W Wigilię Duńczycy zazwyczaj jedzą kolację składającą się z kaczki lub gęsi, czerwonej kapusty i karmelizowanych ziemniaków. Tradycyjnym deserem jest lekki pudding ryżowy z bitą śmietaną i posiekanymi migdałami. Ten pudding ryżowy zawiera zwykle jeden cały migdał, a kto go znajdzie, wygrywa smakołyk z czekolady lub marcepanu.
Rano w Boże Narodzenie tradycyjnie podaje się duńskie babeczki, zwane “skiver”. Na świąteczny obiad składa się zazwyczaj wędlina i różne rodzaje ryb. W noc Bożego Narodzenia rodziny gromadzą się wokół choinki, wymieniają się prezentami i śpiewają kolędy. Aby powiedzieć “Wesołych Świąt” po duńsku, należy pozdrowić innych mówiąc Glaedelig Jul.
Zimą w całym kraju powstają jarmarki bożonarodzeniowe, a najlepsze są w dużych miastach, takich jak Kopenhaga, Aarhus, Fyn i Ribe. Ogrody Tivoli, słynny kopenhaski park rozrywki, w okresie świątecznym są całkowicie odmieniane. Można tu zobaczyć ośnieżone drzewa, migoczące światła i rozległy jarmark świąteczny rozstawiony w całym parku.