Nowe przepisy w Szwecji: Restauracje muszą informować o pochodzeniu mięsa

Nowe przepisy w Szwecji zobowiązują restauracje do informowania o kraju pochodzenia mięsa. Dowiedz się, jakich informacji możesz oczekiwać i jakie są wyjątki.

Od 1 marca w Szwecji obowiązują nowe przepisy, które zobowiązują restauracje do informowania klientów o kraju pochodzenia serwowanego mięsa. Dotyczy to wołowiny, wieprzowiny, baraniny, koziny i drobiu.

“Goście restauracji mają prawo do otrzymania tych informacji, które mogą być przekazywane ustnie na żądanie lub na piśmie,” wyjaśnia Elin Häggqvist, główny specjalista ds. prawnych w Szwedzkiej Agencji Żywności (Livsmedelsverket). Informacja może być umieszczona bezpośrednio w menu lub w formie ogłoszenia informującego o możliwości zapytania personelu o pochodzenie mięsa.

- Reklama -

Wyłączenia i ograniczenia:

Przepisy mają jednak pewne ograniczenia:

  • Informacje o pochodzeniu mięsa muszą być dostępne tylko w miejscu serwowania, a nie w aplikacjach do zamawiania jedzenia ani na stronach internetowych restauracji.
  • Restauracje nie są zobowiązane do podawania kraju pochodzenia mięsa w kiełbasach oraz mięsa poddanego obróbce cieplnej (np. wstępnie usmażonych hamburgerów) zakupionego od dostawców.

Nowe przepisy, przyjęte jesienią ubiegłego roku, mają na celu umożliwienie konsumentom dokonywania świadomych wyborów w oparciu o wiedzę o pochodzeniu mięsa – informuje Livsmedelsverket w komunikacie prasowym.

- Reklama -
Udostępnij