Raport: niezdrowa ilość soli w obiadach na świeżym powietrzu

Lunch na mieście często zawiera niezdrowe ilości soli, tak wynika z nowego raportu Szwedzkiej Agencji Żywności. Duża porcja może zawierać tyle soli, ile powinieneś spożywać w ciągu całego dnia.

Agencja Żywności przeanalizowała zawartość soli w obiadach ze sklepów, fast foodów i restauracji. Największym winowajcą okazały się fast foody, które zawierały 5,4 grama soli na porcję. Dla porównania, według agencji, zaleca się spożywanie sześciu gramów soli dziennie.

- Reklama -

“Badanie pokazuje, że wiele obiadów podawanych poza domem zawiera tyle soli, ile powinno się spożywać w ciągu całego dnia” – powiedziała Åsa Brugård Konde, dietetyk w Szwedzkiej Agencji Żywności, w komunikacie prasowym.

Według danych urzędu, gotowy posiłek ze sklepu zawiera średnio 3,2 grama soli, a obiad w restauracji 4,8 grama.

Większość soli, którą spożywamy, pochodzi z serów, chleba, mięsa i produktów mięsnych, sosów, zup, dań gotowych, hamburgerów, pizzy i innych potraw restauracyjnych.

- Reklama -
Udostępnij
Brak komentarzy

Dodaj komentarz