Lunch na mieście często zawiera niezdrowe ilości soli, tak wynika z nowego raportu Szwedzkiej Agencji Żywności. Duża porcja może zawierać tyle soli, ile powinieneś spożywać w ciągu całego dnia.
Agencja Żywności przeanalizowała zawartość soli w obiadach ze sklepów, fast foodów i restauracji. Największym winowajcą okazały się fast foody, które zawierały 5,4 grama soli na porcję. Dla porównania, według agencji, zaleca się spożywanie sześciu gramów soli dziennie.
“Badanie pokazuje, że wiele obiadów podawanych poza domem zawiera tyle soli, ile powinno się spożywać w ciągu całego dnia” – powiedziała Åsa Brugård Konde, dietetyk w Szwedzkiej Agencji Żywności, w komunikacie prasowym.
Według danych urzędu, gotowy posiłek ze sklepu zawiera średnio 3,2 grama soli, a obiad w restauracji 4,8 grama.
Większość soli, którą spożywamy, pochodzi z serów, chleba, mięsa i produktów mięsnych, sosów, zup, dań gotowych, hamburgerów, pizzy i innych potraw restauracyjnych.