Najlepsze lody w Szwecji można zjeść w Kenny’s Gelato w Nacka w Sztokholmie. Stało się to jasne po tym, jak we wtorek na targach w Sztokholmie odbyły się mistrzostwa w robieniu lodów.
We wtorek na targach Gastronord w Sztokholmie odbyły się mistrzostwa w lodziarstwie. Zwycięstwo przypadło Kenny’s Gelato pod Sztokholmem, prowadzonej przez Kenny’ego Mattssona. Jest więc w tej chwili najlepszym szwedzkim lodziarzem.
W tegorocznych mistrzostwach lodziarze rywalizowali w czterech różnych kategoriach: sorbet truskawkowy, lody orzechowe, jogurt grecki i wybór mistrza lodów. Jury, w skład którego wchodziło kilku znanych cukierników z Szwecji spróbowało wszystkich lodów i oceniło je indywidualnie. Kenny’s Gelato zdobyło medale we wszystkich kategoriach, a złoto za sorbet truskawkowy, który sędziowie określili jako “sorbet truskawkowy, którego nigdy nie zapomnisz”.
“Mam trochę świeżych truskawek z Francji i wiedziałem, że będzie dobre. W sezonie używam szwedzkich truskawek, a także czarnego bzu, borówek i malin. Zawsze staram się korzystać z tego, co natura ma najlepszego do zaoferowania, i łączyć to z naprawdę dobrymi lodami.” – powiedział Kenny’ego Mattssona.