Polityka prywatności
Home WiadomościSzwecjaCoś o Szwecji Co to jest Aquavit? Przewodnik po skandynawskim alkoholu.

Co to jest Aquavit? Przewodnik po skandynawskim alkoholu.

Gdyby kraje nordyckie miały jeden charakterystyczny napój, byłby to bez wątpienia aquavit. Aquavit pochodzi od łacińskiego aqua vitae, czyli „woda życia”, co jest ironią losu, ponieważ smakuje jak płynny ogień.

Co to jest aquavit i dlaczego tak smakuje? Foto. twenty20

Czym jest aquavit?

Zasadniczo jest to spirytus podobny do wódki lub ginu. Zgodnie z rozporządzeniem Unii Europejskiej, aquavit musi być destylowany z kminkiem lub koprem, a minimalna zawartość alkoholu w nim powinna wynosić 37,5%, choć zwykle przyjmuje się 40%. To, czy aquavit zaczyna się od ziemniaków, czy od zboża, zależy od kraju, podobnie jak kolor, smak i sposób spożywania. Aquavit jest mniej znanym napojem alkoholowym, który obecnie zdobywa popularność poza Europą.

Niemieccy kupcy przywieźli aquavit do Skandynawii w 1400 roku, gdzie początkowo stosowano go w medycynie i prochu strzelniczym. Dość szybko jednak Skandynawowie zasmakowali w tym trunku, a aquavit stał się integralną częścią nordyckich zwyczajów, tradycji i kultury.

Szwedzki Aquavit – Brännvin

Aquavit znany jest w Szwecji pod nazwą brännvin, ale zazwyczaj słyszy się, że mówi się o nim lub pisze snaps. Pierwsza wzmianka o Aquavit pojawiła się w Szwecji w 1467 roku, kiedy to wymieniono go w instrukcji zapalania prochu strzelniczego.

W XVI wieku Szwedzi na całym świecie zaczęli się już upajać snapsem, a jego zbożowe wersje destylowano we wszystkich większych miastach. Mimo wysiłków Szwecji, by ograniczyć lub zmonopolizować produkcję, popularność snapsa rosła.

Szacuje się, że w latach trzydziestych XIX wieku Szwecja produkowała rocznie ponad 100 milionów litrów snapsa. W tym czasie kraj ten liczył zaledwie 3 miliony mieszkańców.

Jak pić szwedzki aquavit?

Schłodzony, najlepiej w szklance w kształcie tulipana. Zobaczysz go wszędzie na festiwalach, przyjęciach i innych specjalnych okazjach, takich jak Midsommar, Boże Narodzenie i coroczne raki, które można jeść do woli.

Zabawny fakt o szwedzkim aquavicie: Szwedzi uwielbiają śpiewać przed wypiciem snapsa

Które szwedzkie alkohole spróbować?

O.P. Anderson Original Aquavit – Najstarszy i najlepiej sprzedający się aquavit w Szwecji. Swój wielki debiut miał w 1891 roku na targach wystawowych w Göteborgu.

Qvänum Aquavit – Rodzinna farma, browar i destylarnia w zachodniej Szwecji. Ich snapy i piwa są tworzone tak, aby uzupełniały różne potrawy.

Duński Aquavit

W Danii duński aquavit znany jest jako snaps – choć, technicznie rzecz biorąc, nie wszystkie snapsy to aquavit. Snaps był częścią duńskiej diety od setek lat, więc kiedy król Chrystian III postanowił go opodatkować, Duńczycy zaczęli destylować swój własny aquavit w domach.

Szacuje się, że w 1800 roku w Danii istniało 2500 legalnych destylarni, a niezliczona ilość osób zajmowała się domowym warzeniem trunku „po kryjomu”. Dziś produkcja duńskiego aquavitu została w dużej mierze skonsolidowana, ale w ostatnich latach pojawiła się garstka rzemieślniczych destylarni.

To, co odróżnia duński snaps od niektórych jego skandynawskich sąsiadów, to fakt, że jest on zazwyczaj wytwarzany z ziarna i ma jasny, jeśli nie klarowny kolor.

Jak pić duńskiego snapsa?

Najlepiej pić go na zimno i zazwyczaj z tradycyjnym obiadem smørrebrød, czyli marynowanym śledziem. W Danii snapy podaje się w formie shotów i zazwyczaj się je popija. Przynajmniej do czasu, aż zacznie działać alkohol. Duński snaps zawsze pojawia się na obiadach wielkanocnych i bożonarodzeniowych, rocznicach, urodzinach i innych specjalnych okazjach.

Duńczycy snapy i piwo zazwyczaj piją razem nazywa się to w żargonie sæt.

Które duńskie alkohole spróbować?

Aalborg Akvavit – Dziadek duńskich snapsów, akwawit stołowy z Aalborg jest prawdopodobnie najbardziej znanym snapsem w Danii.

Copenhagen Distillery – Wielokrotnie nagradzany aquavit z koprem, który na nowo wyobraża sobie klasyczny duński alkohol. Jest również aromatyzowany zielonym anyżem i cytryną, co nadaje mu ostry i pikantny smak.

Norweski Aquavit – Akevitt

W przeciwieństwie do aquavitu występującego w innych częściach Skandynawii, Norwegowie lubią destylować swój akevitt z ziemniaków jako bazy. Zgodnie z prawem, 95% ziemniaków w norweskim akevitt musi pochodzić z Norwegii i w zależności od rodzaju klasyfikacji, musi dojrzewać w beczkach przez co najmniej 6lub 12 miesięcy.

Jak pić norweski akevitt?

W Norwegii akevitt pije się w szklance do koniaku lub whisky, w temperaturze pokojowej lub nieco niższej. Akevitt jest obowiązkową pozycją na Wielkanoc, Boże Narodzenie i Święto Konstytucji, a także aby zrównoważyć tradycyjne ostre sery i marynowane lub fermentowane ryby.

Norwegowie mają swój własny koktajl inspirowany aquavitem. Nazywa się on fjellbekk, czyli „górski strumień„, a przyrządza się go z aquavitu, wódki, cytryny i limonki.

Które norweskie alkohole spróbować?

Linie – Bursztynowy akevitt Linie jest dojrzewany podczas czteromiesięcznej podróży z Oslo do Sydney i z powrotem.

Oslo Håntverks Distillery – OHD to rzemieślnicza destylarnia w sercu Oslo. Ich kolekcja akevitt jest świeża, zabawna i zawiera norweskie składniki roślinne.

Fiński Aquavit – Koskenkorva

Finowie piją głównie wódkę i Koskenkorvę – alkohol zbożowy plasujący się gdzieś pomiędzy wódką a aquavitem – ale skandynawski aquavit zaczyna zdobywać narodowe uznanie.

Finlandia jest największym producentem kminku na świecie, ale dopiero w ostatniej dekadzie rozpoczęła komercyjną destylację aquavitu.

Jak pić fiński aquavit?

Zimny i w dużych ilościach od lipca do września podczas corocznych imprez rakowych.

Które fińskie alkohole spróbować?

Helsinki Distilling Company – to pikantny aquavit, który dojrzewa przez kilka tygodni we francuskim dębie i jest ręcznie butelkowany w destylarni w Oslo. Zaleca się podawać go schłodzonego.

Przeczytaj również

Skandynawiainfo-logo

Skandynawiainfo.pl

Skandynawiainfo – All Right Reserved.