SkandynawiainfoSkandynawiainfoSkandynawiainfo
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • Szwecja
      • Imigracja w Szwecji
      • Przestępczość
      • Praca w Szwecji
      • Nieruchomości w Szwecji
      • Podatki w Szwecji
      • Emerytura w Szwecji
    • Dania
    • Finlandia
    • Norwegia
    • Polska
    • Świat
    • Wojna na Ukrainie
  • O nas
    • Kontakt
    • Zasady wykorzystywania treści
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
Reading: Uważaj na spodziewaną w Szwecji falę biegunek
Udostępnij
Notification Show More
Font ResizerAa
SkandynawiainfoSkandynawiainfo
Font ResizerAa
  • Strona główna
  • Wiadomości
  • O nas
Szukaj
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • Szwecja
    • Dania
    • Finlandia
    • Norwegia
    • Polska
    • Świat
    • Wojna na Ukrainie
  • O nas
    • Kontakt
    • Zasady wykorzystywania treści
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
Have an existing account? Sign In
Obserwuj nas
  • Advertise
© 2025 Skandynawiainfo.pl Zdjęcia dostarcza Depositphotos
Skandynawiainfo > Blog > Wiadomości > Szwecja > Uważaj na spodziewaną w Szwecji falę biegunek
SzwecjaWiadomości

Uważaj na spodziewaną w Szwecji falę biegunek

2019/12/26
5 lat temu
Udostępnij

Mało przyjemne święta mogą czekać na wielu Szwedów w tym roku, wszystko z powodu fali Kamylobakteriozy szerzącej się w Szwecji wywołującej biegunkę, wymioty i bóle brzucha.

Liczba zakażeń bakteriami Campylobacter zazwyczaj osiąga szczyt późnym latem a następnie znacznie spada. Jednak Szwedzka Agencja Zdrowia (Folkhälsomyndigheten) ostrzega, że liczba zakażeń jeszcze nie zaczęła znacząco spadać.

„Wyjaśnieniem jaki dzisiaj możemy wskazać jest to, że jemy na przykład bardzo dużo kurczaków. Spożywamy wiele świeżych kurczaków, a w nich można spotkać Campylobacter,” powiedziała przedstawicielka Folkhälsomyndigheten Britta Björkholm.

„Jeśli nie dbasz o higienę ryzykujesz złapanie tej bakterii,” dodała.
Pomiędzy sierpniem a listopadem zgłaszanych jest dwa razy więcej przypadków niż zazwyczaj i trend ten jest kontynuowany systematycznie co w roku.

- Reklama-

Zazwyczaj w grudniu zgłaszanych jest około 100 przypadków, jednak w tym roku już w połowie miesiąca zgłoszono prawie 300 zatruć.

„Ludzi zbyt słabo dbają o odseparowanie świeżego mięsa od przyborów kuchennych i blatów wykorzystywanych do przygotowywania jedzenia,” powiedziała Björkholm.

Jeśli chcesz uniknąć zatrucia, Folkhälsomyndigheten radzi być szczególnie wyczulonym na higienę rąk i myć je zawsze przed przygotowywaniem posiłku oraz bezpośrednio po kontakcie z surowym mięsem.

Miejsca przygotowywania pożywienia i przybory kuchenne powinny być zawsze czyszczone po obróbce surowego mięsa, które zawsze powinno być poddane obróbce termicznej.

– Reklama –

Tagi:Media polonijneMedia SkandynawiaPolonia SzwecjaPolonia w SzwecjiSkandynawiaSkandynawia informacjeSkandynawia wiadomościszwecjaSzwecja informacjeSzwecja wiadomości
Poprzedni artykuł Sztokholm: podziemny szpital z czasów wojny
Następny artykuł W Szwecji zamknięto 104 kościoły

Może Ciebie zainteresuje

Kontener z kokainą zaginął w Helsingborgu – tonę narkotyków odebrał fałszywy kierowca

15 godzin temu

Szwecja zakazuje usług seksualnych na odległość. Nowa ustawa od 1 lipca

3 dni temu

Nowa ustawa o pomocy społecznej od 1 lipca. Pierwsza taka zmiana od 40 lat

4 dni temu

Jak głosowala Polonia w Skandynawii? Wyniki pierwszej tury wyborów prezydenckich 2025

5 dni temu
©All Rights Reserved.
Witaj z powrotem!

Zaloguj się na swoje konto

Nazwa użytkownika lub adres e-mail
Hasło

Nie pamiętasz hasła?