Home WiadomościSzwecja Nowe zalecenia: zmniejsz ilość czerwonego mięsa o 30%. Minister chcę zwiększyć produkcję

Nowe zalecenia: zmniejsz ilość czerwonego mięsa o 30%. Minister chcę zwiększyć produkcję

Nowe nordyckie wytyczne podkreślają wpływ żywności na środowisko. Jednak rząd nie zamierza brać tego pod uwagę w nowych szwedzkich wytycznych żywieniowych. Minister rolnictwa chce również zwiększyć produkcję mięsa.

Mniej czerwonego mięsa i więcej żywności pochodzenia roślinnego. Nowe Nordyckie Zalecenia Żywieniowe (NNR) jasno określają, co jest korzystne dla zdrowia i planety. Po raz pierwszy w NNR uwzględniono to, co jest dobre z punktu widzenia zdrowia, a także klimatu i środowiska. Zalecenia te stanowią naukową podstawę szwedzkich wytycznych żywieniowych. Jednak według rządu aktualizacja zaleceń będzie uwzględniać tylko tę część NNR, która dotyczy zdrowia, a nie klimatu i środowiska.

Według Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu (IPCC) zmiana naszych nawyków żywieniowych w kierunku bardziej ekologicznym jest ważnym środkiem w celu ograniczenia emisji gazów cieplarnianych. „Badania wyraźnie pokazują, że my w świecie zachodnim musimy zmienić sposób, w jaki jemy, aby osiągnąć cele klimatyczne i środowiskowe” – powiedziała Elin Röös, która bada zrównoważone systemy żywnościowe na Szwedzkim Uniwersytecie Nauk Rolniczych (SLU).

Minister rolnictwa Peter Kullgren uważa, że produkcja mięsa w Szwecji powinna wzrosnąć. Niedawno napisał w artykule debatowym, że skandynawskie zalecenia żywieniowe zawierają „niezrównoważoną krytykę” w szczególności wołowiny.

„Ale to, co jest produkowane, a to, co powinno się zalecać ludności, to dwie różne rzeczy. Około 30 procent całego mięsa spożywanego przez Szwedów pochodzi z importu, a to, co jest produkowane w Szwecji, może być również eksportowane. Istnieje zatem możliwość zwiększenia produkcji bez konieczności spożywania większej ilości mięsa przez Szwedów. To nie tak, że Hiszpanie zjadają wszystkie owoce cytrusowe, które uprawiają, a Duńczycy całą wieprzowinę, którą produkują.” – twierdzi Röös.

Według ministra ds. obszarów wiejskich jednym z powodów zwiększania ilości żywności pochodzenia zwierzęcego jest to, że sprzyja to naturalnym pastwiskom, które są ważne dla różnorodności biologicznej.

Nordyckie Zalecenia Żywieniowe (NNR) są opracowywane w imieniu Nordyckiej Rady Ministrów. Zostały one zaktualizowane po raz pierwszy od 2012 roku.

Około 400 ekspertów w dziedzinie żywienia, zdrowia i zrównoważonego rozwoju dokonało przeglądu stanu wiedzy na temat żywności i środowiska. Wnioski badaczy zostały przedstawione w około 50 artykułach naukowych, które stanowią podstawę zaleceń. NNR stanowi podstawę naukową dla nowych wytycznych żywieniowych Szwedzkiej Narodowej Agencji Żywności, które wpływają na przykład na żywność kupowaną do szkół i domów spokojnej starości.

Zalecenia dotyczące czerwonego mięsa różnią się nieco od poprzednich publikacji. Z 500 gramów tygodniowo, obecnie zaleca się maksymalnie 350 gramów, co odpowiada około pięciu średniej wielkości stekom. Według NNR czerwone mięso nie powinno być zastępowane kurczakiem, ale dietą roślinną.

Przeczytaj również