Badanie: Jajka ekologiczne zawierają więcej toksyn niż konwencjonalne

Nowe badanie przeprowadzone przez szwedzką firmę Råd & Rön wykazało, że jajka ekologiczne w Szwecji mogą zawierać wyższe poziomy toksycznych substancji, takich jak dioksyny, PCB oraz substancje wysoko fluorowane (PFAS), niż ich konwencjonalne odpowiedniki. Przegląd objął produkty od 20 dostawców, w tym dziewięciu ekologicznych, i ujawnił istotne różnice w poziomach toksyn między dwoma rodzajami jaj.

Wyniki badań wskazują, że jajka ekologiczne zawierają znacząco wyższe poziomy toksyn w porównaniu z jajkami konwencjonalnymi. Råd & Rön podkreśla, że na przykład poziom dioksyn w jajach ekologicznych był około 100 razy wyższy niż w konwencjonalnych. Mimo że wszystkie badane jajka mieściły się w limitach toksyczności ustalonych przez Unię Europejską, to zalecenia Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) sugerują, że spożywanie nawet niewielkiej liczby najbardziej zanieczyszczonych jaj może stanowić długoterminowe zagrożenie dla zdrowia.

- Reklama -

Szczególnie niepokojące są wyniki dotyczące substancji PFAS, które w najwyższych stężeniach znaleziono w jajach ekologicznych firmy Kronägg. Według badań, dziecko o wadze dziesięciu kilogramów powinno spożywać maksymalnie trzy takie jajka tygodniowo, aby nie przekroczyć maksymalnej dopuszczalnej wartości tych substancji. Petra Bergkvist, inspektor państwowy w Szwedzkiej Narodowej Agencji Żywności, przypomina, że jajka nie są jedynym źródłem tych substancji w diecie i należy uwzględnić także inne produkty spożywcze.

Jako potencjalną przyczynę wyższych poziomów toksyn w jajkach ekologicznych wskazuje się stosowanie mączki rybnej w paszy dla kur. W produkcji konwencjonalnej zamiast tego wykorzystuje się paszę z syntetycznie produkowanymi aminokwasami, które nie mogą być stosowane w rolnictwie ekologicznym. To odkrycie rzuca światło na możliwe zagrożenia związane ze stosowaniem naturalnych składników paszy w produkcji ekologicznej.

Badanie Råd & Rön podkreśla potrzebę dalszych badań na temat wpływu różnych rodzajów pasz na poziomy toksyn w produktach spożywczych oraz konieczność dokładnego monitorowania i regulacji produkcji żywności ekologicznej. Rodzice i opiekunowie małych dzieci, w szczególności, powinni być świadomi tych wyników i rozważyć ograniczenie spożycia jajek ekologicznych w diecie swoich pociech.

- Reklama -
Udostępnij
Brak komentarzy

Dodaj komentarz