Rynek roślinnych preparatów mlekozastępczych rośnie na całym świecie, teraz pojawiła się kolejna alternatywa – szwedzkie mleko ziemniaczane.
Po sukcesie mleka owsianego Oatly pojawił się kolejny roślinny preparat mlekozastępczy ze Szwecji – mleko ziemniaczane Dug. Oba produkty powstały w wyniku badań prowadzonych na Uniwersytecie w Lund. Mleko ziemniaczane zostało opracowane przez emerytowaną profesor Evę Tornberg, która od wczesnych lat 70-tych zajmuje się badaniami nad żywnością, w tym nad wykorzystaniem białek jako emulgatorów. I w tym tkwi sekret mleka Dug, które jest emulsją oleju ziemniaczanego i rzepakowego.
Emulsja to mieszanina dwóch substancji, które w innych warunkach nie są łatwe do zmieszania. Jednak Tornberg rozwiązała ten problem, uzyskała patent i założyła firmę Veg of Lund, która stoi za mlekiem ziemniaczanym Dug.
Według profesor Tornberg, białko ziemniaczane ma też dobrą zdolność do tworzenia membran wokół kropel oleju podczas tworzenia emulsji. „Aby kropelki oleju mogły się połączyć, trzeba mieć wokół nich membranę, a do tego celu można wykorzystać białka. Białka zwierzęce są lepszymi emulgatorami niż białka roślinne i dlatego trudno jest zrobić dobre emulsje roślinne. Ale białko ziemniaczane jest wyjątkiem.” – powiedziała profesor Tornberg w wywiadzie dla Hufvudstadsbladet.
Ziemniaki zawierają 1,5-2% białka. Nie jest to dużo, ale według Tornberg białko jest dobrej jakości. Ma dobry skład aminokwasów – składników budulcowych białka z dużą zawartością leucyny, która jest jednym z aminokwasów egzogennych. Jest łatwo przyswajalny przez ciało i porównywalny z białkami mleka i jaj. Konsystencja mleka jest kremowa, kolor lekko żółtawy, a smak dość neutralny.
Według Evy Tornberg z wielu roślin można zrobić napoje przypominające mleko, o ile ma się emulator dla kropel oleju. Na korzyść ziemniaków działa jednak kilka czynników: ich białko nie zawiera alergenów, w przeciwieństwie na przykład do białka sojowego czy mlecznego. Olej rzepakowy jest zdrowszy niż tłuszcz zawarty w mleku krowim, między innymi dzięki 10% zawartości kwasów omega-3. Jest to dobre dla wegan, którzy w przeciwnym razie są narażeni na niedobór omega-3, ponieważ ryby są ich głównym źródłem.
Mleko ziemniaczane obecnie sprzedawane jest w Szwecji i Wielkiej Brytanii, a także w niektórych sklepach internetowych. Firma w pierwszej kolejności koncentruje się na zaspokojeniu popytu na obecnych rynkach, a jednocześnie analizuje inne rynki w Europie. W zeszłym roku, w międzynarodowym konkursie World Food Innovation Awards, napój ziemniaczany zdobył pierwszą nagrodę w kategorii na najlepszy produkt hipoalergiczny.
- Cyberataki paraliżują duńskie gminy. Rosja podejrzewana o destabilizację Europy
- Szwedzka muzyka taneczna w tarapatach: Czy podatek zniszczy rynek?
- Donald Trump planuje zamrożenie frontu w Ukrainie
- Fińska rewolucja energetyczna? Piasek jako klucz do tańszej i czystszej energii
- Jak Dania rozwiązała kryzys migracyjny: pragmatyczne podejście do wyzwań XXI wieku