Droższa żywność może mieć wpływ na zdrowie publiczne

Jak wynika z nowego badania, wyższe ceny skłaniają mieszkańców Szwecji do ograniczania spożycia warzyw, owoców, miękkiego pieczywa, ryb i mięsa. Zmiana nawyków żywieniowych może mieć negatywny wpływ na zdrowie publiczne, ostrzega Szwedzka Narodowa Agencja Żywności.

W badaniu czterech na dziesięciu respondentów – niezależnie od poziomu dochodów – stwierdziło, że kupuje mniej świeżych warzyw niż wcześniej. Osoby o niższych dochodach są bardziej skłonne do odrzucania świeżych warzyw.

- Reklama -

Ponad jedna osoba na trzy twierdzi, że kupuje mniej owoców. Konsumenci kupują też mniej mięsa, kurczaków i ryb.

“Tak zwane choroby związane ze stylem życia, takie jak rak i choroby układu krążenia, mogą w dłuższej perspektywie wzrosnąć, jeśli nawyki żywieniowe ulegną pogorszeniu” – powiedziała Karin Fritz, doradca w Szwedzkiej Narodowej Agencji Żywności, w komunikacie prasowym.

Udostępnij
Brak komentarzy

Dodaj komentarz