Jak wynika z nowego badania, wyższe ceny skłaniają mieszkańców Szwecji do ograniczania spożycia warzyw, owoców, miękkiego pieczywa, ryb i mięsa. Zmiana nawyków żywieniowych może mieć negatywny wpływ na zdrowie publiczne, ostrzega Szwedzka Narodowa Agencja Żywności.
W badaniu czterech na dziesięciu respondentów – niezależnie od poziomu dochodów – stwierdziło, że kupuje mniej świeżych warzyw niż wcześniej. Osoby o niższych dochodach są bardziej skłonne do odrzucania świeżych warzyw.
Ponad jedna osoba na trzy twierdzi, że kupuje mniej owoców. Konsumenci kupują też mniej mięsa, kurczaków i ryb.
“Tak zwane choroby związane ze stylem życia, takie jak rak i choroby układu krążenia, mogą w dłuższej perspektywie wzrosnąć, jeśli nawyki żywieniowe ulegną pogorszeniu” – powiedziała Karin Fritz, doradca w Szwedzkiej Narodowej Agencji Żywności, w komunikacie prasowym.