Uważaj na spodziewaną w święta w Szwecji falę biegunek

817

Mało przyjemne święta mogą czekać na wielu Szwedów w tym roku, wszystko z powodu fali Kamylobakteriozy szerzącej się w Szwecji, wywołującej biegunkę, wymioty i bóle brzucha.

Liczba zakażeń bakteriami Campylobacter zazwyczaj osiąga szczyt późnym latem a następnie znacznie spada. Jednak w tym roku Szwedzka Agencja Zdrowia (Folkhälsomyndigheten) ostrzega, że liczba zakażeń jeszcze nie zaczęła znacząco spadać.

Taka sytuacja prawdopodobnie ma związek ze wzrostem ilości zakażonych bakterią kurczaków w Szwecji.

„Wyjaśnieniem jaki dzisiaj możemy wskazać jest to, że jemy bardzo dużo kurczaków. Spożywamy wiele świeżych kurczaków, a w nich można spotkać Campylobacter,” powiedziała przedstawicielka Folkhälsomyndigheten Britta Björkholm.

„Jeśli nie dbasz o higienę ryzykujesz złapanie tej bakterii,” dodała.
Pomiędzy sierpniem a listopadem 2016 roku zgłoszonych zostało dwa razy więcej przypadków niż zazwyczaj i trend ten jest kontynuowany w ostatnim miesiącu w roku.

Zazwyczaj w grudniu zgłaszanych jest około 100 przypadków, jednak w tym roku już w połowie miesiąca zgłoszono prawie 300 zatruć.

„Ludzi zbyt słabo dbają o odseparowanie świeżego mięsa od przyborów kuchennych i blatów wykorzystywanych do przygotowywania jedzenia,” powiedziała Björkholm.

Jeśli chcesz uniknąć zatrucia, Folkhälsomyndigheten radzi być szczególnie wyczulonym na higienę rąk i myć je zawsze przed przygotowywaniem posiłku oraz bezpośrednio po kontakcie z surowym mięsem.

Miejsca przygotowywania pożywienia i przybory kuchenne powinny być zawsze czyszczone po obróbce surowego mięsa, które zawsze powinno być poddane obróbce termicznej.

Komentarz

Bądź pierwszym który skomentuje

avatar
wpDiscuz