Ceny karpia rosną. Polacy szukają alternatywy

445

Karp to niejedyna ryba, która w tym roku pojawi się na wigilijnych stołach, tym bardziej że jej ceny wzrosną nawet o 3 zł/kg. Nic dziwnego, że Polacy sięgają także po inne gatunki, których nie brakuje na rynku. Warto zatem wiedzieć, jak wybierać w sklepach ryby świeże.

Kiedy jesteśmy przy stoisku rybnym, w pierwszej kolejności przeczytajmy znajdujące się na nim etykiety. Świeżość ryby sprawdzamy po jej oku. Musi być ono przezroczyste. Matowość oznacza, że ryba była niewłaściwie przechowywana bądź została wyjęta z wody dość dawno temu. Należy też dotknąć rybiej skóry, aby zbadać jej sprężystość. Jeżeli po naciśnięciu mięso wraca na swoją pozycję, ryba jest świeża. Warto zwrócić uwagę również na skrzela, które powinny być czyste i mieć jasnoczerwony kolor.

„Polacy zaczynają rozpoznawać i jadać coraz więcej gatunków ryb. Zawdzięczamy to polskiej branży spożywczej, która dostarcza różnorodny i ciekawy towar. Na tegorocznych wigilijnych stołach pojawią się nie tylko karpie, lecz także między innymi łososie, szczupaki oraz śledzie” – mówi serwisowi infoWire.pl Grzegorz Kazubski, szef Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO. Nadal w większości będą to ryby słodkowodne. Upodobania Polaków w sporym stopniu zależą od regionu zamieszkania. Na północy kraju powodzeniem cieszą się też gatunki słonowodne.

Jeśli chodzi o przyrządzanie karpia, jest na to wiele sposobów. Możemy podać go np. w galarecie, w warzywach, po żydowsku czy po grecku. „Ja uwielbiam smażonego w zwykłej bułce. Pamiętajmy, że duży wpływ na to, co będzie królowało na naszych wigilijnych stołach, ma regionalna tradycja” – podkreśla ekspert.

Komentarz

Bądź pierwszym który skomentuje

avatar
wpDiscuz