Według analizy przeprowadzonej przez firmę badawczą Testfakta, szwedzkie raki w puszkach zawierają więcej PFAS niż raki zagraniczne.
Firma przeanalizowała osiem marek sprzedające raki zarówno świeże jak i mrożone sprzedawanie w szwedzkich sklepach.
Osoba ważąca 70 kg nie może zjeść więcej niż trzy do sześciu szwedzkich raków w ciągu tygodnia bez osiągnięcia poziomu PFAS ustalonego przez unijny urząd ds. bezpieczeństwa żywności. W przypadku importowanych raków liczba ta wynosiła od 64 do prawie 2000.
PFAS to zbiorcza nazwa grupy chemikaliów produkowanych przemysłowo, które mają wiele zastosowań. PFAS są obecne w środowisku i zanieczyszczają wodę pitną i żywność. Podejrzewa się, że picie wody zawierającej duże ilości PFAS przez dłuższy czas zwiększa ryzyko wystąpienia negatywnych skutków zdrowotnych. PFAS (poly- i perfluorinated alkyl substances) to zbiorcza nazwa dużej grupy substancji. Nie występują one naturalnie.
Ponieważ większość PFAS jest tak trudna do rozłożenia, są one wszędzie w środowisku. Większość ludzi w Szwecji przyjmuje PFAS z pożywienia i ze środowiska wewnętrznego. PFAS jest używany w wielu produktach ze względu na swoje unikalne właściwości – nie przepuszcza wody ani oleju i jest odporny na wysokie temperatury. PFAS są używane między innymi w środkach impregnujących w tekstyliach i dywanach, w papierze i kartonie do pakowania żywności, w patelniach, środkach czyszczących i piankach przeciwpożarowych. Więcej informacji na temat PFAS.
- Islandia wprowadza rewolucyjny podatek kilometrowy dla samochodów elektrycznych
- Szwedzki urząd skarbowy zaostrza kontrole odliczeń podróży
- Kryzys paliwowy w Finlandii: Stacje bez benzyny przez strajk
- H&M planuje zamknięcie 160 sklepów
- Szwecja: Oszuści celują w właścicieli samochodów fałszywymi fakturami