WWF w swoim najnowszym przewodniku konsumenckim “The Meat Guide” przyznał szwedzkiemu kurczakowi czerwone światło. Powodem są zaostrzone kryteria klimatyczne i zwiększone wymagania w zakresie dobrostanu zwierząt. Szwedzkie Stowarzyszenie Drobiarstwa uważa jednak, że wnioski WWF są błędne.
W Szwecji konsumuje się coraz więcej kurczaków. W ciągu 15 lat konsumpcja podwoiła się. Ale teraz szwedzki konwencjonalny kurczak dostał czerwone światło w przewodniku konsumenta, The Meat Guide, wydanym przez World Wildlife Fund. Według WWF czerwone światło oznacza, że dany produkt ma tak duży wpływ na planetę, że należy go unikać. Kurczaki jedzą duże ilości soi i nieekologicznych zbóż, co jest jednym z powodów czerwonego światła.
Kurczaki żyją stosunkowo krótko. Od wyklucia do uboju mija około sześciu tygodni. Jednym z problemów jest stosowanie ras szybko rosnących w konwencjonalnej produkcji kurczaków, mówi Anna Richert, ekspert ds. żywności w WWF.
Czerwone światło dotyczy tylko konwencjonalnych kurczaków. Kurczak, który jest oznaczony, ekologiczny lub posiada certyfikat klimatyczny nie otrzymuje czerwonego światła od WWF.
Raport bada produkty spożywcze według pięciu różnych kryteriów. Uwzględniają one wpływ produkcji na różnorodność biologiczną i klimat. Przyglądają się również stosowaniu chemicznych pestycydów i antybiotyków w produkcji. Zwracają również uwagę na dobrostan zwierząt.