SkandynawiainfoSkandynawiainfoSkandynawiainfo
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • Szwecja
      • Imigracja w Szwecji
      • Przestępczość
      • Praca w Szwecji
      • Nieruchomości w Szwecji
      • Podatki w Szwecji
      • Emerytura w Szwecji
    • Dania
    • Finlandia
    • Norwegia
    • Polska
    • Świat
    • Wojna na Ukrainie
  • O nas
    • Kontakt
    • Zasady wykorzystywania treści
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
Reading: WWF: Unikaj szwedzkiego kurczaka
Udostępnij
Notification Show More
Font ResizerAa
SkandynawiainfoSkandynawiainfo
Font ResizerAa
  • Strona główna
  • Wiadomości
  • O nas
Szukaj
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • Szwecja
    • Dania
    • Finlandia
    • Norwegia
    • Polska
    • Świat
    • Wojna na Ukrainie
  • O nas
    • Kontakt
    • Zasady wykorzystywania treści
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
Have an existing account? Sign In
Obserwuj nas
  • Advertise
© 2025 Skandynawiainfo.pl Zdjęcia dostarcza Depositphotos
Skandynawiainfo > Blog > Wiadomości > Szwecja > WWF: Unikaj szwedzkiego kurczaka
SzwecjaWiadomości

WWF: Unikaj szwedzkiego kurczaka

2021/11/16
3 lata temu
Udostępnij

WWF w swoim najnowszym przewodniku konsumenckim „The Meat Guide” przyznał szwedzkiemu kurczakowi czerwone światło. Powodem są zaostrzone kryteria klimatyczne i zwiększone wymagania w zakresie dobrostanu zwierząt. Szwedzkie Stowarzyszenie Drobiarstwa uważa jednak, że wnioski WWF są błędne.

W Szwecji konsumuje się coraz więcej kurczaków. W ciągu 15 lat konsumpcja podwoiła się. Ale teraz szwedzki konwencjonalny kurczak dostał czerwone światło w przewodniku konsumenta, The Meat Guide, wydanym przez World Wildlife Fund. Według WWF czerwone światło oznacza, że dany produkt ma tak duży wpływ na planetę, że należy go unikać. Kurczaki jedzą duże ilości soi i nieekologicznych zbóż, co jest jednym z powodów czerwonego światła.

Kurczaki żyją stosunkowo krótko. Od wyklucia do uboju mija około sześciu tygodni. Jednym z problemów jest stosowanie ras szybko rosnących w konwencjonalnej produkcji kurczaków, mówi Anna Richert, ekspert ds. żywności w WWF.

Czerwone światło dotyczy tylko konwencjonalnych kurczaków. Kurczak, który jest oznaczony, ekologiczny lub posiada certyfikat klimatyczny nie otrzymuje czerwonego światła od WWF.

- Reklama-

Raport bada produkty spożywcze według pięciu różnych kryteriów. Uwzględniają one wpływ produkcji na różnorodność biologiczną i klimat. Przyglądają się również stosowaniu chemicznych pestycydów i antybiotyków w produkcji. Zwracają również uwagę na dobrostan zwierząt.

  • Domy jednorodzinne w Szwecji coraz trudniej dostępne – młodzi szukają alternatyw
  • JEF zaprasza Ukrainę do współpracy – Szwecja i inne państwa NATO popierają decyzję
  • Kontrola wzroku kierowców w Szwecji – nowe zasady obowiązujące do 2030 roku
  • Plany USA wobec Grenlandii: zmiany wojskowe i nowa strategia
  • Pogoda w Szwecji: Niezwykle zimny maj

– Reklama –

Tagi:Media polonijneMedia SkandynawiaPolonia SzwecjaPolonia w SzwecjiSkandynawiaSkandynawia informacjeSkandynawia wiadomościszwecjaszwecja ciekawostkiszwecja flagaSzwecja imigranciSzwecja informacjeszwecja kulturaszwecja mapaszwecja mapa googleszwecja pracaszwecja skrótszwecja unia europejskaszwecja walutaSzwecja wiadomościszwecja wikipedia
Poprzedni artykuł Dziecko zmarło po upadku – jedna z zatrzymanych osób zwolniona
Następny artykuł Nowe uzasadnienie dla dziur w kadłubie statku Estonia

Może Ciebie zainteresuje

Nowy system kart bankowych w Szwecji – płatności możliwe także bez internetu

3 dni temu

Szwecja zaostrza przepisy: Zwolnienie warunkowe dopiero po trzech czwartych kary

4 dni temu

Ziemniaki i truskawki dla bezpieczeństwa narodowego. Hobbyści ogrodnicy stają się częścią obrony Szwecji

4 dni temu

UE może zablokować szwedzkie A-traktory dla 15-latków. ETSC ostrzega przed zagrożeniem

4 dni temu
©All Rights Reserved.
Witaj z powrotem!

Zaloguj się na swoje konto

Nazwa użytkownika lub adres e-mail
Hasło

Nie pamiętasz hasła?