W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat Szwedzi znacznie zmniejszyli spożycie mleka. Według danych opublikowanych przez Szwedzką Radę Rolnictwa, konsumpcja mleka spożywczego spadła o ponad połowę od 1980 roku. W 1980 roku przeciętny Szwed spożywał 162 litry mleka rocznie, podczas gdy w 2023 roku liczba ta spadła do 61 litrów.
Spadek sprzedaży mleka
Spadek sprzedaży mleka jest tendencją, która utrzymuje się od kilkudziesięciu lat. W ciągu ostatnich dwóch lat spadek ten był kontynuowany, a w 2023 roku sprzedaż spadła o 1,6 litra na osobę w porównaniu z 2022 rokiem.
Wzrost spożycia innych produktów
Jednak nie wszystkie produkty spożywcze doświadczają spadku sprzedaży. Kurczak jest jednym z przykładów produktów, których spożycie silnie rośnie. Całkowite spożycie mięsa drobiowego wzrosło ponad czterokrotnie od 1980 roku, osiągając 23 kilogramy na osobę rocznie w 2023 roku.
Czekolada i wyroby cukiernicze coraz popularniejsze
Kolejnym artykułem spożywczym, którego spożycie znacznie wzrosło od 1980 roku, jest czekolada i wyroby cukiernicze. Kategoria ta wzrosła o 67 procent i osiągnęła 16 kilogramów na osobę rocznie w 2023 roku.
Dlaczego Szwedzi rezygnują z mleka?
Jednym z powodów spadku spożycia mleka może być wzrost popularności innych źródeł białka, takich jak kurczak i produkty sojowe. Innym powodem może być zmiana stylu życia i preferencji żywieniowych Szwedów.
Spożycie mleka w Szwecji spadło o połowę od 1980 roku, podczas gdy spożycie innych produktów, takich jak kurczak i czekolada, silnie rośnie. Zmiana ta może być spowodowana zmianą stylu życia i preferencji żywieniowych Szwedów.
- Norwegowie masowo kupują szwedzką żywność, ignorując ostrzeżenia
- Eksplozja w domu szeregowym w Botkyrce – policja bada powiązania z innymi incydentami
- Nowe żądanie pokoju Putina – ostrzega Zełenski
- Rosyjska dezinformacja uderza w Danię: fałszywa plotka o śmierci duńskiego instruktora F-16
- Trump wysyła wiadomość do Danii – „całkowicie przekonany”
Dlaczego Szwedzi rezygnują z mleka?
Jeden z powodów spadku spożycia mleka może być wzrost popularności innych źródeł białka, takich jak kurczak i produkty sojowe, a także zmiana stylu życia i preferencji żywieniowych Szwedów.