Szwecja ogłosiła w czwartek aktualizację swoich przepisów dotyczących koronawirusa w restauracjach i kawiarniach, przy czym największą zmianą jest to, że obecnie wymagana jest jednometrowa odległość między grupami klientów.
Zgodnie z nowymi przepisami, właściciele punktów gastronomicznych są odpowiedzialni za zapewnienie możliwości utrzymania dystansu jednego metra między oddzielnymi grupami klientów, a każdy klient ma być informowany do przyjęcia osobistej odpowiedzialności w dystansie.
Nawet w grupach, Agencja Zdrowia Publicznego rekomenduje zachowanie odległości.
Szwedzkie władze zostały skrytykowane za udzielenie niejasnych i zróżnicowanych wskazówek dotyczących utrzymania odpowiedniej odległości. Oficjalne regulacje mówią jedynie o “zachowywaniu dystansu”, a Agencja Zdrowia Publicznego mówi o dystansie “wolnej ręki”, gdy w przestrzeni publicznej służba zdrowia 1177 odniosła się do “zasady dwumetrowej” w swoich własnych kampaniach informacyjnych.
Ograniczenia dotyczące restauracji i kawiarni wprowadzone pod koniec marca oznaczały, że mogą one oferować jedynie obsługę kelnerską, muszą posiadać wyznaczone miejsce do mycia i dezynfekcji rąk, właściciele restauracji mają obowiązek unikania tłoczenia się klientów poprzez środki takie jak zmiana rozmieszczenia mebli lub wyznaczenie odległości. Te zasady nadal obowiązują.
Przepisy te wchodzą w życie 7 lipca i stanowią część nowego aktu, który wszedł w życie 1 lipca i oznaczają, że lokalne władze przejęły odpowiedzialność za przeprowadzanie kontroli restauracji i wydawanie w razie potrzeby nakazów ich zamknięcia.