Restauracja Lilla Bjers w Västerhejde na Gotlandii otrzyma w 2022 roku unijną nagrodę dla “najlepszej restauracji ekologicznej”.
Gospodarstwo i restauracja, położone siedem kilometrów na południe od Visby, jest jednym ze zwycięzców w różnych kategoriach podczas pierwszej edycji unijnych nagród ekologicznych, która odbyła się w piątek.
“Jestem pod wrażeniem wszystkich historii, które kryją się za zwycięzcami. Są to osoby, organizacje i instytucje niezwykle zaangażowane, które wspierały produkcję ekologiczną na długo zanim stała się ona popularna, często w trudnych warunkach” – poinformował komisarz UE ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski w komunikacie prasowym.
Wśród innych zwycięzców są hiszpańska pieczarkarka Nazaret Mateos Álvarez, która została wyróżniona jako kobieta-rolnik ekologiczny roku w UE, oraz wioska Seeham, położona na północ od Salzburga, która została wyróżniona jako wioska ekologiczna roku. Nowo ustanowione nagrody ekologiczne mają na celu zwiększenie świadomości na temat rolnictwa ekologicznego. Nie są przyznawane żadne nagrody pieniężne.