Home WiadomościFinlandia Ponad 100 osób zachorowało w Helsinkach po spożyciu ostryg

Ponad 100 osób zachorowało w Helsinkach po spożyciu ostryg

Ponad 100 osób w Helsinkach zachorowało po spożyciu ostryg skażonych norowirusem. Dowiedz się, jakie są przyczyny i jak unikać ryzyka zatrucia pokarmowego.

Ostatnio w Helsinkach odnotowano przypadki zatrucia pokarmowego, które dotknęły ponad 100 osób. Przyczyną zachorowań są ostrygi, pochodzące z różnych krajów Europy.

Zatrucia pokarmowe w stolicy Finlandii

Zgodnie z danymi przekazanymi przez miasto Helsinki, zatrucie obejmuje 105 osób, które spożyły ostrygi w restauracjach i sklepach.

  • „Choroby zostały powiązane z ostrygami pochodzącymi z Holandii, Francji, Irlandii i Hiszpanii” – poinformowały władze miasta.

Powiazane miejsca

Miasto wskazuje, że 19 restauracji i sklepów było powiązanych z przypadkami choroby. Badania przeprowadzone na ostrygach wykazały obecność norowirusa, potwierdzonego także w próbkach pobranych od pacjentów.

Fiński odpowiednik sanepidu podkreśla, że od momentu zakończenia epidemii nie zgłoszono nowych przypadków.

Ryzyko spożywania ostryg

Miasto Helsinki ostrzega przed ryzykiem związanym ze spożywaniem ostryg.

  • „Jedzenie ostryg zawsze wiąże się z ryzykiem, nawet jeśli nie wszystkie są skażone” – dodano. Ostrygi mogą być źródłem norowirusa, jeśli są hodowane w wodach zanieczyszczonych ludzkimi odchodami.

Szybkie podgrzanie ostryg nie zawsze niszczy wirusa, który wymaga ogrzania do temperatury co najmniej +90°C przez dwie minuty, aby został zneutralizowany.

Trudności z wykrywaniem norowirusa

Restauracje nie mają narzędzi pozwalających na wykrycie norowirusa w ostrygach. Każdy, kto zje skażone ostrygi, może zachorować, a wirus łatwo rozprzestrzenia się w rodzinach i grupach kontaktowych.

Norowirus w Europie

W Szwecji i innych krajach europejskich norowirus jest najczęstszą przyczyną zatrucia pokarmowego wywołanego przez małże i ostrygi. Norowirus, znany jako wirus zimowych wymiotów, jest jednak skutecznie niszczony przez gotowanie.

  • „Zjedzenie surowych ostryg lub małży stwarza większe ryzyko zachorowania niż ich podgrzanie” – wyjaśnia Szwedzka Narodowa Agencja Żywności.

Przeczytaj również