Ten pies pierwszy raz spróbował sfermentowanego szwedzkiego śledzia. Potem nastąpiło to.
Czy to śmierdzi tak, że nawet psy tego nie chcą? Film zamieszczony poniżej został uznany przez niektórych za dowód, że Szwedzcy przyjaciele powinni przestać ich namawiać do spróbowania tego przysmaku.
Czy rzeczywiście jest on tak nie dobry?
Malin Jonsson z Umeå w północnej Szwecji sfilmowała swojego buldoga francuskiego, sześcioletnią Ellę, prosząca o jedzenie podczas przyjęcia z surströmming.
„Jedzenie surströmming jest ważną tradycją, w moje mieszkającej na północy rodzinie, o tej porze roku. Mam też starszego buldoga, Ernsta, który jest wielbicielem surströmming i co roku je go razem z nami. Kiedy Ella zaczęła się natarczywie domagać jedzenia, dostała szansę spróbowania tego. Wiemy jak silne jest u niej pragnienie jedzenia,” powiedziała Malin gazecie Västerbottens-kuriren, która pierwsza zamieściła filmik.
Jednak już po powąchaniu kawałka sfermentowanej ryby, zachował się tak samo jak wielu ludzi może zareagować na ten materiał: to nie jest film dla osób o słabym żołądku.
„Byłam bardzo zdziwiona. Spodziewałam się, że będzie jej smakować. To pies z naszych okolic. Zastawialiśmy się, że może to dlatego, że jej ojciec pochodzi z Holandii?! A może to przez jej francuskie geny,” powiedziała Jonsson.
Jednak ta Szwedka z północy powiedziała, że się nie podda.
„Wiemy, że niektórym osobom zajmuje dużo czasu nauczenie się jedzenia sfermentowanej ryby, trzeba więc wykazać się cierpliwością i rozpoczynać jedzenie z dużą ilością dodatków, aby złagodzić smak. W ten weekend będziemy mieli przyjęcie z rakami. Być może należy ona do grupy, która woli takie jedzenie, mieliśmy już wcześniej takie oznaki, ale jeszcze się nie poddajemy.”
„Spróbujemy z inną marką i upewnimy się, że to tegoroczny śledź. Ona do spróbowania dostała zeszłorocznego śledzia, który ma mocniejszy smak. Na pewno zrobimy to na podłodze, która łatwiej posprzątać. Sfermentowany sok ze śledzia na dywanie to koszmar przy czyszczeniu, nawet dla miłośnika surströmming.
„To bardzo osobliwe. Tyle osób chce oglądać wymiotującego psa i jeszcze raz, i jeszcze… () Niestety wielu przeciwników surströmming wykorzystuje ten filmik do swoich celów,” powiedziała Jonsson.
„Myślę, że wiele osób doceni jednak próbę nauczenia się jedzenia surströmming lub chęć zjedzenia czegoś co nie jest dla ciebie dobre. Jednak jestem zadowolona, że ludziom podoba się moje nagranie. Musimy się dużo uśmiechać. Ja śmieję się codziennie z moimi zwariowanymi psami.”
Surströmming, po równo doceniany jak i wyśmiewany przez Szwedów, jest bardzo starą szwedzką tradycją, wywodząca się z czasów, gdy robotnikom płacono za prace śledziami. Proces fermentacji pozwalał im na dłuższe ich przechowywanie.
Obecnie śledzie są łowione wczesnym latem, a następnie przez kilka miesięcy są poddawane fermentacji. Pierwsza puszka tradycyjnie otwierana jest z duża celebracja w trzeci czwartek sierpnia.
Jeśli chcecie tego spróbować to ekspert pracujący w Akademii Surströmming radzi podawać go z cebulą, świeżą śmietaną, chlebem i ziemniakami.
Przeczytaj również