Produkcja z ekologicznej hodowli zwierząt spadła w Szwecji w ostatnich latach, według statystyk Szwedzkiej Rady Rolnictwa. Najbardziej spadł ubój ekologicznych owiec i jagniąt: z około 1 200 ton w szczytowym roku 2018 do 850 ton w roku ubiegłym.
Według Szwedzkiej Rady Rolnictwa krótkoterminowe spadki były w większości przypadków niewielkie. W przypadku owiec i jagniąt, największej grupy, w 2022 r. odnotowano spadek o 7 procent w porównaniu z rokiem poprzednim. Jednak w porównaniu z rokiem 2018 spadek wynosi 28 procent.
W sumie ubój ekologicznie hodowanych owiec i jagniąt stanowi nieco ponad 18 procent całkowitego uboju owiec i jagniąt w Szwecji. W przypadku bydła ekologicznego ubój spadł o 2 procent w latach 2021-2022, do 20 300 ton. Bydło ekologiczne stanowiło 15 procent całkowitego uboju bydła w ubiegłym roku.
Jeśli chodzi o świnie i kurczaki, produkcja mięsa ze zwierząt ekologicznych jest niewielka w porównaniu do całkowitej produkcji, zauważa Szwedzka Rada Rolnictwa. Tutaj spadek wyniósł 4 i 3 procent dla grup, odpowiednio do 6 400 i 1 280 ton.
Ilość wyprodukowanego ekologicznie mleka i ekologicznych jaj również spadła w 2022 r. w porównaniu z rokiem poprzednim. Produkcja mleka spadła o 5% do 459 100 ton, a jaj o 2% do 18 100 ton.