Działaczka na rzecz klimatu Greta Thunberg wystosowała w sobotę apel o zmianę w produkcji i konsumpcji żywności w obliczu powtarzających się kryzysów zagrażających światu.
„Kryzys klimatyczny, kryzys ekologiczny i kryzys zdrowotny są ze sobą powiązane” – powiedziała Thunberg w filmie zamieszczonym w mediach społecznościowych z okazji międzynarodowego dnia różnorodności biologicznej. „Miliony ludzi zmarły z powodu Covid-19, Zika, Ebola, gorączki Zachodniego Nilu, SARS, MERS, HIV, AIDS,” gdy wirusy przeskakują ze zwierząt na ludzi, dodała.
„Sposób, w jaki uprawiamy ziemię i traktujemy przyrodę, wycinając lasy i niszcząc siedliska, stwarza doskonałe warunki do tego, by choroby przenosiły się z jednego zwierzęcia na drugie – i na nas” – powiedziała 18-latka.
Choroby odzwierzęce – choroby, które przeszły ze zwierząt na ludzi – stanowią duży odsetek wszystkich nowo rozpoznanych chorób zakaźnych, jak również wielu już istniejących.
„Jeśli nadal będziemy produkować żywność w taki sposób, w jaki to robimy, zniszczymy również siedliska większości dzikich roślin i zwierząt doprowadzając niezliczone gatunki do wyginięcia” – dodała Thunberg. „Są one naszym systemem podtrzymującym życie, jeśli je stracimy, my również będziemy zgubieni”.
Greta Thunberg powróciła również do kwestii zmian klimatycznych, ponawiając wezwanie do natychmiastowego znacznego ograniczenia emisji.
„Kiedy myślimy o złoczyńcach kryzysu klimatycznego, oczywiście wyobrażamy sobie firmy zajmujące się paliwami kopalnymi, ale rolnictwo i użytkowanie gruntów razem stanowią około jednej czwartej naszych emisji, to jest ogromne” – powiedziała. „To nie musi tak być. Jeśli przejdziemy na dietę roślinną, możemy zaoszczędzić do ośmiu miliardów ton CO2 każdego roku ”.