Home WiadomościSzwecja Alarm dotyczący larw w mące pszennej Kungsörnen – ostrzeżenie dla klientów w Szwecji

Alarm dotyczący larw w mące pszennej Kungsörnen – ostrzeżenie dla klientów w Szwecji

W ostatnich dniach do tysięcy klientów w Szwecji trafiły ostrzeżenia związane z możliwą obecnością larw w mące pszennej marki Kungsörnen. Problem dotyczy worków sprzedawanych w okresie od 19 sierpnia do 29 września bieżącego roku.

Ostrzeżenie od Mathem – prośba o wyrzucenie mąki

Mathem, popularna w Szwecji platforma zakupów spożywczych online, wysłała aż 4000 wiadomości tekstowych do osób, które zakupiły mąkę z tej partii. Firma apeluje do swoich klientów, aby nie spożywali produktów i jak najszybciej się ich pozbyli. Lotta Olofsson, rzeczniczka Mathem, w rozmowie z Dagens Nyheter wyjaśniła:

  • „Ponieważ Mathem działa wyłącznie online, byliśmy w stanie precyzyjnie ustalić, którzy klienci kupili wadliwy produkt”.

Lantmännen bada problem, ale nie wycofuje mąki

Mąka, która wzbudziła obawy, to dwukilogramowe opakowanie mąki pszennej Kungsörnen, z datą ważności do 26 czerwca 2025 roku. Lantmännen, firma odpowiedzialna za produkcję tej mąki, podkreśla, że przeprowadzone testy referencyjne nie potwierdziły obecności chrząszczy mącznych.

Pomimo zgłoszeń i rosnących obaw, firma zdecydowała się nie wycofywać produktów z rynku. Emelie Bontesse de Filippis, kierownik ds. komunikacji w Lantmännen, w wywiadzie dla Dagens Nyheter powiedziała:

  • „Nasze doświadczenia oraz ocena sytuacji wskazują, że problem dotyczy pojedynczej partii sprzedanej za pośrednictwem Mathem, co nie uzasadnia pełnego wycofania produktu”.

Sezon na chrząszcze mączne – co warto wiedzieć?

Obecnie Szwecja znajduje się w szczytowym okresie, jeśli chodzi o aktywność chrząszczy mącznych i innych szkodników spiżarnianych. Chrząszcze te mogą być szczególnie uciążliwe w okresie jesiennym. Produkty suche, takie jak mąka, makaron czy nasiona dla ptaków, stanowią idealne pożywienie dla tych owadów.

Według ekspertów z firmy Anticimex, jednym z pierwszych sygnałów obecności chrząszczy mącznych może być nieprzyjemny, ostry zapach wydobywający się z opakowania mąki. Przy bliższym przyjrzeniu się można również zauważyć małe, żółte larwy pełzające w produkcie.

Jak postępować w przypadku wykrycia chrząszczy mącznych?

Anticimex, szwedzka firma zajmująca się zwalczaniem szkodników, udziela kilku ważnych rad dotyczących usuwania chrząszczy mącznych z domowych spiżarni:

  1. Opróżnij szafki i szuflady – usuń z półek wszelkie przedmioty i papier.
  2. Dokładnie wyczyść wszystkie powierzchnie, najlepiej za pomocą odkurzacza.
  3. Sprawdź wszystkie produkty spożywcze, zanim ponownie umieścisz je na półkach.
  4. Wyrzuć zainfekowane towary, pakując je w szczelne opakowanie, aby uniknąć rozprzestrzenienia się szkodników.

Dodatkowo, Anticimex zaleca zamrożenie zainfekowanych produktów przez tydzień lub ich podgrzanie do temperatury powyżej 55°C przez co najmniej godzinę. Jeśli używałeś odkurzacza do czyszczenia szafek, pamiętaj, aby wymienić worek, a zużyty worek również zamrozić na tydzień, by pozbyć się ewentualnych larw.


Sytuacja związana z larwami w mące Kungsörnen wzbudziła niepokój wielu klientów w Szwecji. Choć Lantmännen nie planuje wycofania produktu, Mathem podjął kroki w celu ostrzeżenia klientów o możliwym zagrożeniu. W okresie zwiększonej aktywności szkodników, warto dokładnie sprawdzać suche produkty spożywcze i stosować zalecenia dotyczące higieny spiżarni.

Przeczytaj również