Porządek w lodówce – aby jedzenie się nie psuło

242

Półka górna, środkowa oraz dolna, do tego dodatkowe, boczne w drzwiach – budowę lodówki każdy zna. Czy wiemy jednak, jak odpowiednio rozmieścić w niej produkty, aby na dłużej zachowały świeżość?

Bałagan w lodówce może być przyczyną rodzinnej awantury. Według badań przeprowadzonych przez Kantar Media niewłaściwe poukładanie żywności (a co za tym idzie – niemożność znalezienia poszukiwanego produktu w szafce lub lodówce) większość z nas (66%) irytuje. Wiele osób (61%) uważa, że wstawianie pustych opakowań lub kartonów z powrotem do lodówki lub szafki oraz niewyrzucanie przeterminowanych produktów do śmieci mogą wywołać konflikt. Najbardziej drażliwi pod tym względem okazali się Włosi. Polacy zajęli zaszczytne drugie miejsce.

Dlatego aby unikać kłótni, warto przestrzegać kilku zasad. „Każda półka różni się temperaturą. Na górnej panuje najniższa, dlatego dobrze kłaść tam kefiry, maślanki czy otwarte dżemy. Niżej można stawiać produkty, które już przygotowaliśmy i zamierzamy zjeść później, np. zupę oraz wędliny i sery. Na dolnej półce powinno znaleźć się jedzenie surowe, jak mięsa i ryby”– mówi serwisowi Ewelina Gleń, dietetyk z kliniki Psychomedic.pl. W szufladach należy z kolei trzymać owoce lub sery długo dojrzewające, a w półkach bocznych – produkty z dłuższym terminem ważności oraz jajka.

Ugotowane potrawy najlepiej zamykać w specjalnych pojemnikach lub owijać folią spożywczą – zapobiegnie to mieszaniu się zapachów. Lodówkę trzeba czyścić przynajmniej raz na dwa tygodnie. W ten sposób przeciwdziałamy rozwijaniu się bakterii i pleśni. Dzięki segregacji i właściwemu przechowywaniu produktów zwiększamy natomiast ich trwałość oraz wydłużamy termin przydatności do spożycia.

- Reklama -

Komentarz

Bądź pierwszym który skomentuje

avatar
wpDiscuz