Na gali w Kopenhadze przyznano trzy gwiazdki Michelin sztokholmskiej restauracji Frantzén. To pierwsze takie wyróżnienie w historii Szwecji.

Na gali Michelin Nordic Guide przyznano gwiazdki także wielu szwedzkim kucharzom, między innymi drugą gwiazdkę otrzymał Daniel Berlin z Tranås w Skanii.

Sav w Tygelsjö, Aloë w Älvsjö oraz Agrikultur w centrum Sztokholmu dorobiły się swoich pierwszych gwiazdek.

Frantzén, teraz trzygwiazdkowa restauracja, została otwarta przez kucharza Björna Frantzéna zaledwie rok temu.

„Björn Frantzén stworzył unikalną wizję kuchni nordyckiej, łącząc wysublimowane składniki z zadziwiającą kulinarną sprawnością. Jego gastronomiczne dzieła warto są wybrania się tam i przeżycia doznać jakich nie znajdziecie, nigdzie indziej,” napisał w oświadczeniu Michael Ellis, dyrektor przewodnika Michelin.

Sam kucharz po ceremonii przyznania wyróżnienia powiedział, że to ‘piekielnie dobry poniedziałek’.  

Obecnie w Szwecji znajduje się 26 restauracji, wyróżnionych gwiazdkami, łącznie tych gwiazdek jest już 31. Jedna restauracja straciła swoją gwiazdkę – Sjömagasinet w Göteborgu.