Lekarze ostrzegają ludzie przed spożywaniem świeżych kurczaków w Szwecji, gdyż bardzo dużo osób zaraziło się bakteriami Campylobacter.
The Local przed świętami Bożego Narodzenia donosiło o wyjątkowo dużej liczbie zakażeń Campylobacter, związanych z rozprzestrzenianiem się tej bakterii wśród drobiu hodowlanego w Szwecji.
„Namawiam ludzi do unikania świeżych kurczaków, aby zminimalizować ryzyko zarażenia się Campylobacter,” napisał w oświadczeniu Signar Mäkitalo, naczelny lekarz chorób zakaźnych w regionie Gävleborg.
Szwedzkie władze takie jak Agencja Zdrowia Społecznego, Agencja Rolnictwa oraz Narodowa Agencja Żywności ostrzegają konsumentów przed ryzykiem zakażenia, ale nie namawiają do rezygnacji ze świeżego drobiu.
„Jeśli przestrzega się naszych rad, nie ma potrzeby porzucania spożywania świeżego mięsa z kurczaków. Zamrażanie oczywiście zmniejsza ilość bakterii, jednak nie eliminuje ich całkowicie,” możemy przeczytać na stronie Narodowej Agencji Żywności.
„Nie chcemy, aby ludzie spanikowali i przestali jeść szwedzkie kurczaki,” takie zdanie znalazło się w mailu przesłanym przez agencję mediom.
Jednak Mäkitalo napisał w swoim oświadczeniu: „To mało prawdopodobne, że w ciągu ostatniego lata nagle Szwedzi przestali uważać przy przyrządzaniu kurczaków, musi być inna przyczyna wzrostu ilości zachorowań.”
„Ponieważ nie widzę żadnego spadku liczby nowych przypadków pomimo tego, że wszyscy producenci zostali powiadomieni o zaistniałej sytuacji, chcę informować społeczeństwo o problemie z kurczakami,” dodał Mäkitalo.
Agencja Zdrowia Społecznego apeluje o szczególnie dokładne zachowywanie zasad higieny, bardzo dokładne mycie rąk przed przygotowywaniem posiłków oraz zawsze po dotykaniu surowego mięsa lub kurczaków.
Dokładnie myte powinny być też wszystkie noże i tym podobne przyrządy oraz deski do krojenia i powierzchnie mające kontakt z surowymi kurczakami. Spożywać należy tylko mięso poddane obróbce termicznej.