Po masłach orzechowych, różnych odmianach hummusu i produktach z mleka kokosowego przyszła pora na nowy spożywczy hit. Od pewnego czasu coraz więcej mówi się na temat skyru – serka/jogurtu na bazie odtłuszczonego mleka. W polskich sklepach można znaleźć kilka wariantów tego przysmaku – naturalny i owocowy. Skąd pochodzi i co warto o nim wiedzieć?

Islandzki produkt tradycyjny

Skyr to tradycyjny mleczny produkt pochodzący z mroźnej Islandii. Jeszcze kilka wieków temu do jego produkcji stosowano surowe mleko. Obecnie wykorzystuje się odtłuszczone mleko, dzięki czemu dostępne w sklepach skyry wyróżniają się zerową lub niewielką (do 0,5%) zawartością tłuszczu. Oprócz naturalnego skyru w sprzedaży dostępne są też skyry z dodatkiem wanilii, malin, truskawek, czarnego bzu, borówek, jabłek czy wiśni.

Produkcja skyru

Na Islandii w wielu rolniczych regionach, gdzie mieszkańcy mają ograniczony dostęp do mleczarni, a od najbliższego sklepu dzieli ich kilkadziesiąt kilometrów, skyr przygotowuje się samodzielnie. Czynność ta nie należy do najprostszych. Jak przebiega jego produkcja?

  • Do skyrów najczęściej wykorzystuje się zsiadłe mleko, które należy podgrzać do temperatury ok. 90°C, a następnie schłodzić do ok. 45°C.
  • Niewielka ilość powstałej masy musi zostać połączona z czterokrotnością ilości zimnego kwaśnego mleka. Gdy mieszanina zrobi się jednolita, trzeba dodać do niej podpuszczkę serową i dopiero tak przygotowany „roztwór” wlać do reszty zagotowanego i przestudzonego zsiadłego mleka.
  • Po wymieszaniu, „twarożek” trzeba zostawić w temperaturze ok. 38°C przez co najmniej 5 godzin. Gdy stanie się gładki i sprężysty, powinno się go jeszcze bardziej schłodzić – koniecznie szybko, bo może skwaśnieć.
  • Po 24 godzinach całość należy przefiltrować (odcedzić serwatkę). Stała masa, czyli ok. 20% całości to właśnie delikatny skyr.

Wartościowy składnik posiłków

Jedzenie skyru jest zalecane nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również skład. W tym produkcie można znaleźć tak cenne składniki jak:

  • białko,
  • wapń,
  • fosfor,
  • potas,
  • magnez.

Doskonały dodatek do dań

Skyr fantastycznie sprawdza się nie tylko jako przekąska, ale również jako składnik dań. Serek ten wykorzystywany jest np. do coraz popularniejszych skyrników (przepis można znaleźć na stronie zasmakujradosci.pl/magazyn) – nieco mniej kalorycznej odmiany sernika. Co więcej, skyr świetnie łączy się z płatkami owsianymi i owocami. Ze względu na swoją konsystencję nadaje się również do przygotowywania smoothie.

Książka o skyrze

Skyr to narodowe dobro Islandczyków, które znane jest od wieków, nie tylko w tym kraju, ale także poza jego granicami. Na jego temat powstało nie tylko wiele opowieści, ale również… książka! Pielęgniarka Þorgerður Ragnarsdóttir postanowiła wydać publikację poświęconą regionalnemu przysmakowi. Przez wiele miesięcy zbierała informacje na temat mlecznego wyrobu – od początków osadnictwa do czasów współczesnych.